CULINAIR

Nicole Langen Fotografie
Alexandre Couvreux
Combineren en experimenteren (zonder oliebol!)
Champagne is natuurlijk een heerlijk en feestelijk aperitief, maar niet iedereen weet dat champagne ook past bij een mooie lunch of dat je champagne kan serveren tijdens een diner. Champagne past namelijk bijna overal bij, behalve bij...een OLIEBOL! De zoete, vette smaak van een oliebol zorgt ervoor dat de zuren in champagne versterkt worden en dat de champagne totaal niet tot z'n recht komt. Zonde toch?
Tip: Begin oud en nieuw met een mooi glas champagne en eet daarná lekker die oliebol. Of drink de champagne al eerder op de avond, dan kan je er in alle rust van genieten.
Champagne is elegant, vaak iets lager in alcohol (zo'n 12%) en nooit té overheersend bij een gerecht. Het zuivert de mond en verfrist. Bij een juiste combinatie zullen zowel de champagne als het gerecht nog beter tot hun recht komen. Er zijn zoveel stijlen champagne, dat er bij veel gerechten een passende champagne te vinden is én andersom!
Het is het meest veilig om te kiezen voor een combinatie met een vergelijkbaar smaaktype, dus bijvoorbeeld een lichte, frisse champagne bij een licht gerecht en een wat vollere, rijpere champagne bij een krachtiger gerecht.
Hieronder vind je een aantal ideeën ter inspiratie!

In grote lijnen...
Champagne extra brut of brut nature
Hierbij passen licht ziltige, verfijnde gerechten, zoals zeevruchten, ceviche, sushi en oesters.
Lichte, elegante non-vintage brut champagne
Een mooie combinatie met lichtere gerechten, bijvoorbeeld met schaaldieren, kip of gevogelte, oesters, sushi, gekookte of gestoomde groenten. Ook heerlijk bij een blini met zalm en roomkaas, quiche en eiergerechten.
Blanc de Blancs
Deze champagne past door zijn hogere zuren en finesse uitstekend bij o.a. coquilles Saint Jacques met een limoendressing of -schuim, maar ook bij Japanse gerechten. Mooi bij een ceviche (bijvoorbeeld met limoen en avocado).
Rijpere, vollere champagne (vintage en/of overwegend met pinot noir)
Deze champagnes vormen een mooie combinatie met vis, kalfsvlees of gevogelte, maar ook met verschillende kazen, zoals Chaource en Brie de Meaux; beide afkomstig uit de Champagne.
Andere suggesties: Een gerecht met kreeft of pasta met truffel, paddenstoelen en roomsaus.



Oudere en complexere vintage champagne
Deze champagnes kunnen wat meer uitgesproken gerechten aan, bijvoorbeeld een steak tartare, gebakken of gegrilde groenten met kruiden en specerijen of gerechten met truffel.
Non-vintage rosé champagne
Een mooie combinatie met desserts met rood fruit, cranberry paté, salade met zalm- en rivierkreeftjes of bij zacht gegaarde eend met framboos.
Vintage rosé champagne
Vaak wat rijker en voller. Prachtig bij bepaalde
wildgerechten, bijvoorbeeld met hertenvlees of fazant, of bij een BBQ.
Demi-sec champagne
Deze champagnes matchen goed bij een dessert (liefst met fruit en niet te romig), maar ook bij foie gras.
Blogs champagne culinair
Studio Champagne