DE DIEPTE IN
Equipe Effervescence, Champagne et Applications GSMA - UMR CNRS 7331 Université de Reims Champagne Ardenne UFR Sciences Exactes et Naturelles
De wetenschap achter de belletjes
Champagne heeft een betoverend effect: Het ontkurken van de fles, het ritueel van het inschenken en de schijnbaar oneindige stroom belletjes in het glas...Vele schrijvers en kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door de magie van champagne!
Net zoals bij alle andere natuurfenomenen vormt wetenschap de basis van deze 'magie'. We gaan daarom wat meer de diepte in, op zoek naar de wetenschappelijke achtergronden van champagne en naar interessante wetenswaardigheden. Hiervoor zal metchampagne.nl samenwerken met de meest gerenommeerde wetenschappers en specialisten. Zij nemen ons mee in hun onderzoeken en vertellen op welke manier hun onderzoeksresultaten worden toegepast. Hieronder worden zij kort geïntroduceerd.
In deze serie beginnen we met de wetenschap achter de belletjes, die gebaseerd is op verschillende natuurkundige en scheikundige processen.
Hoe ontstaan belletjes in een glas? Waarom kan je champagne het beste inschenken door het glas schuin te houden? Waarom reageert champagne anders in een plastic beker dan in een glas of in kristal? Zijn kleine belletjes een teken van kwaliteit? Deze én vele andere vragen zullen hier worden beantwoord.
Emmanuel Goulet