DE DIEPTE IN
Proefopstelling 2.jpg

Equipe Effervescence, Champagne et Applications GSMA - UMR CNRS 7331 Université de Reims Champagne Ardenne UFR Sciences Exactes et Naturelles

De wetenschap achter de belletjes

Champagne heeft een betoverend effect: Het ontkurken van de fles, het ritueel van het inschenken en de schijnbaar oneindige stroom belletjes in het glas...Vele schrijvers en kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door de magie van champagne!

Net zoals bij alle andere natuurfenomenen vormt wetenschap de basis van deze 'magie'. We gaan daarom wat meer de diepte in, op zoek naar de wetenschappelijke achtergronden van champagne en naar interessante wetenswaardigheden. Hiervoor zal metchampagne.nl samenwerken met de meest gerenommeerde wetenschappers en specialisten. Zij nemen ons mee in hun onderzoeken en vertellen op welke manier hun onderzoeksresultaten worden toegepast. Hieronder worden zij kort geïntroduceerd.

In deze serie beginnen we met de wetenschap achter de belletjes, die gebaseerd is op verschillende natuurkundige en scheikundige processen. 

Hoe ontstaan belletjes in een glas? Waarom kan je champagne het beste inschenken door het glas schuin te houden? Waarom reageert champagne anders in een plastic beker dan in een glas of in kristal? Zijn kleine belletjes een teken van kwaliteit? Deze én vele andere vragen zullen hier worden beantwoord.

Gérard Liger-Belair.jpg
Gérard Liger-Belair.jpg
Gérard Liger-Belair

Gérard Liger-Belair begint iedere dag met een glas champagne. Niet om te drinken, maar om wetenschappelijk onderzoek te doen. Van oorsprong is hij natuurkundige en oceanograaf, maar hij heeft voor een andere carrière gekozen. Sinds 2007 werkt hij als professor aan het Institut Georges Chappaz de la Vigne et du Vin en Champagne’, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit van Reims Champagne-Ardenne. Hier doet Gérard, als enige ter wereld, wetenschappelijk onderzoek naar alle fasen die belletjes in champagne doorlopen. 

 

Zes jaar nadat hij in 2001 op dit onderwerp promoveerde, werd hij aangesteld als professor. In 2012 vormde hij een eigen team dat de diverse scheikundige en natuurkundige processen bestudeert van bruisende dranken, waaronder champagne. Met ultrasnelle camera’s, laserspectometrie en röntgenfotografie legt hij het ontstaan en de bewegingen van de belletjes vast en onderzoekt hij diverse aspecten van de verschillende fasen.

Zijn bevindingen zijn baanbrekend en de resultaten worden door de champagnesector op grote schaal toegepast bij de productie én consumptie van champagne.

Emmanuel Goulet

Blogs NL
Blogs FR