DRUIVEN EN CRU'S

De drie belangrijkste druivenrassen in champagne zijn pinot noir (blauw), meunier (blauw) en chardonnay (wit).

 

Elk druivenras heeft speciale kenmerken, die iets toevoegen aan de champagne;

pinot noir geeft champagne kracht en structuur, meunier maakt 

champagne levendig en fruitig en chardonnay zorgt voor elegantie en finesse.

In de Champagnestreek is 38% van het wijngaardoppervlak beplant met pinot noir, 31% met chardonnay en 31% met meunier.

 

Er zijn nog vier andere druivenrassen toegestaan bij het produceren van champagne, maar zij tellen nauwelijks mee

(0,3% van de wijngaard).

Dit zijn arbane, petit meslier, pinot gris/fromenteau en pinot blanc.  

Vaak wordt gesproken over het percentage chardonnay, pinot noir en/of meunier in een champagne.

 

Toch zijn er grote verschillen in het karakter van bijvoorbeeld een chardonnay uit grands crus Cramant of Le Mesnil-sur-Oger, beide gelegen in de Côte des Blancs.

Deze verschillen worden onder andere bepaald door het terroir.

Pinot noir druif champagne.jpg
Pinot noir druif champagne.jpg
Pinot noir

 

Pinot noir heeft een belangrijke rol in champagne. Het is een kwetsbare variëteit, die in het voorjaar last kan hebben van vorst aan de grond.

 

De compacte vorm van de tros, in combinatie met de dunne schil, maken pinot noir daarnaast gevoelig voor rot. Het is echter een druif die prachtige wijnen kan voortbrengen en hij wordt daarom hoog gewaardeerd.

Pinot noir staat vaak aangeplant op vettiger kalkbodems

 

Ook rode wijn, die gebruikt wordt om rosé champagne te maken, of die als niet-mousserende ('stille') rode wijn worden verkocht, worden bijna altijd van pinot noir gemaakt.

 Alexandre Couvreux

 Alexandre Couvreux

AC - Chardonnay druiven.jpg
Chardonnay

 

Chardonnay is de meest gewaardeerde druif in Champagne, maar is (nu nog) het minst aangeplant. Er worden echter steeds vaker chardonnay-wijnstokken aangeplant ter vervanging van andere druivenvariëteiten.

 

Chardonnay doet het geweldig op krijtbodems. Het is de belangrijkste druivenvariëteit in de Côte des Blancs.

Chardonnay krijgt al vroeg knoppen en is daardoor gevoelig voor voorjaarsvorst. Het is een bijzonder veelzijdige druif en heeft, net als pinot noir, een groot ontwikkelingspotentieel. 

AC - Chardonnay druiven.jpg

 Alexandre Couvreux

Oogst champagne 2020.png
Oogst champagne 2020.png
Meunier

 

Meunier is winterhard, wat belangrijk is in de Champagnestreek.

Deze druif krijgt later knoppen ('bot later uit') en heeft daarom minder last van vorst aan de grond. 

 

Meunier rijpt eerder dan chardonnay en pinot noir en de opbrengst per hectare is groter.

Het is een variëteit die door menige champagne-wijnboer wordt gekoesterd en die steeds vaker in de belangstelling staat.

De meeste meunier-druiven komen uit de Vallée de la Marne.

 Alexandre Couvreux

Cru's

Er zijn 319 gemeenten in de Champagnestreek die champagne mogen produceren; de crus.  De 17 beste cru's hebben de status 'grand cru': Vanwege de hoge kwaliteit van de druiven, ontvangen de wijnboeren in deze gemeenten ontvangen 100% van de vastgestelde prijs per kilo druiven.

Daarna volgen 42 'premiers crus', die tussen de 90-100% van de druivenprijs ontvangen. De overige crus ontvangen 80-90%. Van het totale wijngaard oppervlak in de Champagne is 13% als grand cru en 18% als premier cru geclassificeerd.