DRUIVEN EN CRU'S
De drie belangrijkste druivenrassen in champagne zijn pinot noir (blauw), meunier (blauw) en chardonnay (wit).
Elk druivenras heeft speciale kenmerken, die iets toevoegen aan de champagne;
pinot noir geeft champagne kracht en structuur, meunier maakt
champagne levendig en fruitig en chardonnay zorgt voor elegantie en finesse.
In de Champagnestreek is 38% van het wijngaardoppervlak beplant met pinot noir, 31% met chardonnay en 31% met meunier.
Er zijn nog vier andere druivenrassen toegestaan bij het produceren van champagne, maar zij tellen nauwelijks mee
(0,3% van de wijngaard).
Dit zijn arbane, petit meslier, pinot gris/fromenteau en pinot blanc.
Vaak wordt gesproken over het percentage chardonnay, pinot noir en/of meunier in een champagne.
Toch zijn er grote verschillen in het karakter van bijvoorbeeld een chardonnay uit grands crus Cramant of Le Mesnil-sur-Oger, beide gelegen in de Côte des Blancs.
Deze verschillen worden onder andere bepaald door het terroir.
Alexandre Couvreux
Alexandre Couvreux
Alexandre Couvreux
Cru's
Er zijn 319 gemeenten in de Champagnestreek die champagne mogen produceren; de crus. De 17 beste cru's hebben de status 'grand cru': Vanwege de hoge kwaliteit van de druiven, ontvangen de wijnboeren in deze gemeenten ontvangen 100% van de vastgestelde prijs per kilo druiven.
Daarna volgen 42 'premiers crus', die tussen de 90-100% van de druivenprijs ontvangen. De overige crus ontvangen 80-90%. Van het totale wijngaard oppervlak in de Champagne is 13% als grand cru en 18% als premier cru geclassificeerd.