Champagne
...natuurlijk!
Het is wettelijk verplicht dat zowel op het etiket als op de kurk (die pas zichtbaar wordt bij het openen van de fles) het woord ‘champagne’ vermeld staat.
Op het etiket aan de voorzijde en aan de achterzijde van de champagnefles staat veel nuttige informatie en dat kan je helpen bij het maken van een goede keuze.
Weet je al wanneer je de champagne gaat drinken? Bij welke gelegenheid? Als aperitief of bij een bepaald gerecht? Op de pagina 'culinair' kan je tips vinden voor lekkere combinaties.
En als je toch nog twijfelt, kan je je altijd laten adviseren!
Hieronder worden enkele belangrijke begrippen, die je op op het etiket kan tegenkomen, nader toegelicht.
Nicole Langen Fotografie
Nicole Langen Fotografie
Voorbeeld voorzijde etiket
Produit de France
Champagne komt alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk.
Champagne Petiteaux, Côte des Bar - Landreville
De naam van de champagneproducent. De naam van het champagnehuis of de producent vaak een prominente plaats op het etiket. Deze producent bevindt zich in Landreville (Côte des Bar), gelegen in het meest zuidelijke deel van de Champagnestreek.
Cuvée Mobline
Vaak krijgt een champagne een onderscheidende naam, bijvoorbeeld als eerbetoon aan een belangrijk persoon of jaartal in de geschiedenis van het huis. Ook kan de naam verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis, naar de stijl van de champagne of naar de druiven die gebruikt zijn. 'Mobline' is de naam van het eerste perceel dat de producent aankocht. Het champagnehuis of de producent bepaalt welke naam een champagne meekrijgt.
Extra brut
Extra brut zegt iets over het suikergehalte (of dosage) in de champagne; dit gaat om een zeer droge champagne, met 0 -6 gram suiker per liter. In 85-90% van de gevallen drinken we een brut champagne (6-12 gram suiker per liter).
Nicole Langen Fotografie
Wat betekenen de letters
NM, RM, RC, CM, SR, ND en MA?
Deze twee letters (zie hierboven 'voorbeeld achterzijde etiket') geven aan wie de champagne gebotteld heeft. De afkorting wordt gevolgd door een officieel registratienummer van het Comité Champagne (CIVC).
NM = Négociant-manipulant
Een handelaar die/een champagnehuis dat druiven, most of basiswijnen koopt en deze in de eigen kelder verwerkt tot champagne.
RM = Récoltant- manipulant
Een wijnbouwer die van eigen druiven champagne onder eigen naam produceert en dus niet de (gehele) opbrengst van zijn wijngaarden verkoopt.
RC = Récoltant-coopérateur
Een wijnbouwer die lid is van een coöperatie en die zijn champagne laat produceren door deze coöperatie. Daarna verkoopt hij de champagne onder eigen naam.
CM = coopérative de manipulation
Een coöperatie van wijnboeren, die van de druiven van haar leden champagne produceert en deze onder één naam op de markt brengt.
Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die grond delen en die champagne onder meer dan één merknaam op de markt brengen.
Een handelaar die gebottelde champagne koopt en onder eigen naam op de markt brengt. Een ND hoeft niet gevestigd te zijn in de Champagne.
MA = marque auxiliaire of marque d'acheteur
Marque auxiliaire betekent 'hulpmerk' en is vaak het tweede merk van een producent of van een champagnehuis.
Marque d'acheteur is een merk dat in handen is van een derde partij die geen producent is, bijvoorbeeld een warenhuis of een supermarkt.