NLF40261-lo.jpg
Champagne

 

...natuurlijk! 

Het is wettelijk verplicht dat zowel op het etiket als op de kurk (die pas zichtbaar wordt bij het openen van de fles) het woord champagne vermeld staat. 

Op het etiket aan de voorzijde en aan de achterzijde van de champagnefles staat veel nuttige informatie en dat kan je helpen bij het maken van een goede keuze.

Weet je al wanneer je de champagne gaat drinken? Bij welke gelegenheid? Als aperitief of bij een bepaald gerecht? Op de pagina 'culinair' kan je tips vinden voor lekkere combinaties.

En als je toch nog twijfelt, kan je je altijd laten adviseren!

Hieronder worden enkele belangrijke begrippen, die je op op het etiket kan tegenkomen, nader toegelicht. 

Nicole Langen Fotografie

Nicole Langen Fotografie

SC -voorzijde etiket Champagne Petiteaux
SC -voorzijde etiket Champagne Petiteaux
Voorbeeld voorzijde etiket

Produit de France
Champagne komt alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk.
Champagne Petiteaux, Côte des Bar - Landreville
De naam van de champagneproducent. De naam van het champagnehuis of de producent vaak een prominente plaats op het etiket. Deze producent bevindt zich in Landreville (Côte des Bar), gelegen in het meest zuidelijke deel van de Champagnestreek. 

Cuvée Mobline

Vaak krijgt een champagne een onderscheidende naam, bijvoorbeeld als eerbetoon aan een belangrijk persoon of jaartal in de geschiedenis van het huis. Ook kan de naam verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis, naar de stijl van de champagne of naar de druiven die gebruikt zijn. 'Mobline' is de naam van het eerste perceel dat de producent aankocht. Het champagnehuis of de producent bepaalt welke naam een champagne meekrijgt.

 

Extra brut

Extra brut zegt iets over het suikergehalte (of dosage) in de champagne; dit gaat om een zeer droge champagne, met 0 -6 gram suiker per liter. In 85-90% van de gevallen drinken we een brut champagne (6-12 gram suiker per liter).

 

Etiket achterzijde Philipponnat. jpg
Voorbeeld achterzijde etiket

Philipponnat

Naam van het champagnehuis

Cuvée 1522 - Grand Cru -Extra Brut

De naam van de champagne. In 1522 kocht een voorouder van de stichter wijngaarden aan tussen Aÿ en Dizy. Het is een cuvée (de eerste persing), op basis van druiven uit grands crus. Extra brut en dosage: Zie hierboven.

 

Élaboré à [...] par [...]

'Geproduceerd in [plaats], door [de naam van de producent].

 

Millésimé

een champagne mét oogstjaar, in dit geval 2009.

Bouteilles
Het aantal geproduceerde flessen.

Pinot noir en chardonnay

Het aandeel van elk van deze druiven in de champagne

Dégorgement

De datum waarop het bezinksel uit de fles is gehaald. 

 

Etiket achterzijde Philipponnat. jpg
Diverse formaten champagneflessen
Diverse formaten champagneflessen
Groot, groter, grootst

 

Hieronder staan de meest voorkomende formaten van champagneflessen. De fles (75 cl) en magnum (1,5 l) zijn meestal op voorraad of zijn snel leverbaar. Andere formaten kunnen vaak alleen op bestelling worden geleverd.

Het is heel feestelijk en spectaculair om champagne te serveren uit een grote(re) fles, maar het vereist wat oefening om de champagne goed in te schenken. Bij ‘champagne proeven’ vind je een aantal tips voor het openen van een champagnefles.

Van klein naar groot:

 • Quart - 20 cl (kwart fles)

 • Demi - 37,5 cl (halve fles)

 • Fles - 75 cl (één fles)

 • Magnum - 1,5 l (2 flessen)

 • Jeroboam - 3 l (4 flessen)

 • Rehoboam - 4,5 l (6 flessen)

 • Mathusalem - 6 l (8 flessen)

 • Salmanazar - 9 l (12 flessen)

 • Balthazar - 12 l (16 flessen)

 • Nabuchodonosor - 15 l (20 flessen)

 • Salomon - 18 l (24 flessen)

 • Souverain - 26,25 l (35 flessen)

 • Primat - 27 l (36 flessen)

 • Melchizedek - 30 l (40 flessen)

Nicole Langen Fotografie

Wat betekenen de letters 
NM, RM, RC, CM, SR, ND en MA?

Deze twee letters (zie hierboven 'voorbeeld achterzijde etiket') geven aan wie de champagne gebotteld heeft. De afkorting wordt gevolgd door een officieel registratienummer van het Comité Champagne (CIVC). 

NM = Négociant-manipulant

Een handelaar die/een champagnehuis dat druiven, most of basiswijnen koopt en deze in de eigen kelder verwerkt tot champagne.

 

RM = Récoltant- manipulant

Een wijnbouwer die van eigen druiven champagne onder eigen naam produceert en dus niet de (gehele) opbrengst van zijn wijngaarden verkoopt.

 

RC = Récoltant-coopérateur

Een wijnbouwer die lid is van een coöperatie en die zijn champagne laat produceren door deze coöperatie. Daarna verkoopt hij de champagne onder eigen naam.

 

CM = coopérative de manipulation 

Een coöperatie van wijnboeren, die van de druiven van haar leden champagne produceert en deze onder één naam op de markt brengt.

 

SR = société de récoltants

Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die grond delen en die champagne onder meer dan één merknaam op de markt brengen.

 

ND = négociant distributeur

Een handelaar die gebottelde champagne koopt en onder eigen naam op de markt brengt. Een ND hoeft niet gevestigd te zijn in de Champagne.

 

MA = marque auxiliaire of marque d'acheteur

Marque auxiliaire betekent 'hulpmerk' en is vaak het tweede merk van een producent of van een champagnehuis. 

Marque d'acheteur is een merk dat in handen is van een derde partij die geen producent is, bijvoorbeeld een warenhuis of een supermarkt.