LITERATUUR
NLF - champagneglas en stapel boeken.jpg

Nicole Langen Fotografie

Lekker lezen over champagne!

Wil je meer weten over een specifiek champagnehuis of een bepaalde producent, over de prachtige Champagnestreek, de rijke geschiedenis of over de manier waarop champagne gemaakt wordt

 

Deze publicaties helpen je zeker op weg! Verschillende boeken zijn in het Nederlands geschreven, andere in het Engels. Waar mogelijk is in de titel van het boek een link opgenomen naar de website van de auteur. Mis je een boek dat zeker thuishoort in deze lijst? Laat het ons weten!

Veel leesplezier!

Metchampagne.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de beschikbaarheid van de hieronder genoemde publicaties. 

Nicole Langen Fotografie

Champagne, le réveil des terroirs  
Auteur: Gert Crum
ISBN 9789082670516
Nederlands en Engels (met de titel 'The future uncorked')
In dit omvangrijke naslagwerk én prachtige kijkboek beschrijft de befaamde wijnjournalist en champagne-expert Gert Crum onder meer de actuele ontwikkelingen in Champagne, de geschiedenis van de streek, de manier waarop champagne geproduceerd wordt en natuurlijk diverse champagnehuizen, -producenten en hun verschillende (stijlen) champagnes.
Het boek is onder de titel ' The future uncorked' (Engels) ook in digitale, interactieve vorm verkrijgbaar. De online versie wordt regelmatig geüpdate met nieuwe champagnes, ontwikkelingen en producenten. 
De tekeningen van Cees Nouwens en fotografie van Jan Bartelsman maken dit boek tot een uniek naslagwerk voor iedere champagnefan!
Champagne, le réveil des terroirs.jpg
The-Champagne-Guide-2020-2021.jpg
The-Champagne-Guide-2020-2021.jpg
The Champagne Guide
2020-2021
Auteur:  Tyson Stelzer
ISBN 9780980640076
Engels
'Get ready to sparkle'! 
De Champagne Guide 2020-2021 is de meest uitgebreide versie die de Australische champagne-expert Tyson Stelzer tot nu toe geschreven heeft. Het boek (584 pagina's) bevat een overzicht van de beste champagneproducenten en -huizen, met beoordeling van zowel de producent zelf als van hun champagnes. Stelzer geeft ook aan welke informatie de producenten op de achterzijde van hun etiket hebben geplaatst, met name m.b.t. het dégorgement. Daarnaast bevat het naslagwerk o.a. informatie over verschillende vintages en actuele ontwikkelingen. 
De prachtige foto's in het boek zijn door Tyson Stelzer zelf gemaakt.
Ieder jaar verschijnt er een nieuwe versie van dit schitterend vormgegeven boek.
CHAMPAGNE, the essential guide to the wines, producers and terroirs of the iconic region
Auteur:  Peter Liem
ISBN 9781607748434
Engels
Peter Liem is een Amerikaanse wijnschrijver en champagne-expert, die zijn tijd verdeelt tussen New York en Épernay (FR). 
Het boek is ook verkrijgbaar in een speciale box met schitterende kaarten (van Atlas de la France vinicole L. Larmat), waarin o.a. de lieux-dits zijn opgenomen met de classificatie van de crus. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in drie delen: part I Understanding champagne, part II The place en part III The PeopleHierin beschrijft Liem, naast de historie en de productiemethode, de verschillende delen van de Champagnestreek. 
Een helder en prachtig vormgegeven boek, met veel mooie foto's.
Boek Peter Liem Champagne
Boek But first, champagne
But first, CHAMPAGNE - A Modern Guide to the World's Favorite Wine
Auteur:  David White
ISBN 9781510711440
Engels
David White is een Amerikaanse wijnschrijver uit Washington DC. Met dit boek wil White een eenvoudig te begrijpen gids schrijven over alles wat met champagne te maken heeft. De eerste helft van het boek gaat over de bijzondere, rijke historie van de Champagnestreek. In de tweede helft staan de diverse gebieden van deze regio centraal, waarbij de specifieke geografische kenmerken en het terroir nader onder de loep worden genomen. 
In het boek zijn geen proefnotities opgenomen, maar wel indicatieve ($) prijzen voor diverse champagnes van champagnehuizen en -producenten. 
Boek Gido van Imschoot Champagne.jpg
CHAMPAGNE 
De meest complete gids om streek en wijn te ontdekken
Auteur: Gido Van Imschoot
ISBN 9789058269591
Nederlands
In dit boek van Gido Van Imschoot, vicevoorzitter van de Professionele Vlaamse Sommeliers, reis je door de belangrijkste regio's van de Champagnestreek. Het boek bevat, naast beschrijvingen van de historische achtergrond en de productiemethode van champagne, ook bijzondere bezienswaardigheden, restaurants, mogelijkheden om te overnachten én leuke weetjes.  
Een leuke manier om in korte tijd een goede indruk te krijgen van de streek en om kennis op te doen van de manier waarop champagne wordt geproduceerd.
2 Boek Gido van Imschoot - champagne.jpg
Boek Essi Avellan Champagne
Boek Essi Avellan Champagne
CHAMPAGNE - A GUIDE
for champagne lovers and gourmet travellers
Auteur: Essi Avellan
ISBN 9789529385720
Engels
Essi Avellan is Master of Wine en een gerenommeerde Finse champagne-specialist. Ze heeft verschillende boeken geschreven, waaronder de vierde editie van 'Christie's World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine' (i.s.m. Tom Stevenson). 
In dit handzame boek beschrijft Avellan niet alleen een aantal belangrijke champagneproducenten en -huizen, maar geeft ze ook waardevolle tips voor een bezoek aan de regio, zoals bezienswaardigheden, logeeradressen en de beste restaurants, in verschillende prijsklassen. In het boek zijn ook persoonlijke tips opgenomen van verschillende invloedrijke keldermeesters, producenten en CEO's van champagnehuizen.
CHAMPAGNE - Parels om te ontdekken
Auteur: Pieter Verheyde
ISBN 9789401433914
Nederlands
In dit boek neemt de Belgische top-sommelier Pieter Verheyde ons mee naar een aantal champagnehuizen  en -producenten, die hij geselecteerd heeft 'op basis van de precisie waarmee zij hun champagnes maken en op de emotie die deze oproepen. Want plezier en emotie, daar draait het uiteindelijk om.'
Veel kleine producenten die Verheyde heeft bezocht, werken parcellair en leggen veel nadruk op het werk in de wijngaard, goede druiven en tijd, veel tijd. 
Het boek is voorzien van mooie kleurenfoto's en vermeldt ook in hoeverre de producent of het huis op duurzame wijze werkt.
Pieter Verheyde - Parels om te ontdekken
Champagne for dummie
Champagne for DUMMIES
Auteur: Ed McCarthy
ISBN 9780764552168
Engels
Deze ' voor dummies' editie is speciaal gewijd aan champagne. Alle belangrijke zaken komen uitgebreid aan bod; van de begrippen en historie tot en met champagnehuizen en -producenten én gerechten & champagne. 
Wil je champagne (beter) leren begrijpen? Dan kom je met deze versie van de 'dummies' serie een heel eind. Er staan geen foto's in, maar het is wel overzichtelijk ingedeeld. 
Voor de liefhebber is er ook een Franse editie verkrijgbaar.
De Groene REISGIDS
Champagne - Franse Ardennen
Michelin
ISBN 9789401465151
Nederlands
In deze reisgids van Michelin vind je veel tips en wetenswaardigheden over de Champagnestreek.
Michelin heeft, i.s.m. diverse auteurs ter plaatse, verschillende hoogtepunten beschreven. Ook kan je een reisplanner, wandelingen, excursies en interessante en leuke adressen uitkiezen. ​
Als je van plan bent om een paar dagen (of langer natuurlijk) naar de Champagne te gaan, dan komt deze Groene Reisgids zeker van pas!
De groene reisgids champagne franse arde