WIE, WAT, WAAR IN NL
NLF - champagnekurken.jpg

Nicole Langen Fotografie

Champagne in Nederland

 

Volgens de meest recente cijfers is de Nederlandse markt in 2018 zowel in volume (+6,2%) als in waarde (+11,6%) voor het derde jaar op rij gegroeid. In totaal werden in 2018 bijna 2,7 miljoen champagneflessen naar Nederland verzonden en bereikte de omzet een klein 50 miljoen euro. Nederland staat daarmee wereldwijd op de 11de plaats wat betreft de import van champagne. Hierbij wordt geen rekening gehouden met rechtstreekse aankopen in Frankrijk. (informatie en cijfers: Comité Champagne

Er is een breed aanbod van champagnes in Nederland. Veel van de zogenaamde grote merken (Grandes Marques) en diverse champagnes van kleinere producenten zijn in Nederland goed verkrijgbaar.

 

Vind je het lastig om een champagne te kiezen? Laat je gerust adviseren, zo ontdek je de mooiste champagnes en de lekkerste combinaties met bijvoorbeeld amuses of gerechten!

Wijnspeciaalzaak.jpg
Wijnspeciaalzaak.jpg
Wijnspeciaalzaken
 
Wil je je graag persoonlijk laten adviseren? Dan kan je naar een lokale wijnspeciaalzaak gaan. Geef vooral aan wanneer en bij welke gelegenheid je de champagne wilt serveren, zodat je een goed advies krijgt.
Zoek je een bijzondere champagne of een groter formaat? Deze champagnes zijn niet altijd direct op voorraad, dus informeer vooraf naar de mogelijkheden en eventuele levertijden!
Importeurs van kleinere producenten
 
Vaak verkopen importeurs van producenten ook rechtstreeks (en online) aan consumenten. Zij weten natuurlijk alles over de champagneproducenten die zij vertegenwoordigen en kunnen je zeker verder helpen!
SC - flessen champagne proeverij
Champagneproeverijen
 
Ook in Nederland worden er regelmatig (online) champagneproeverijen georganiseerd. Hier kan elke champagneliefhebber zich voor inschrijven. Vaak kan je de champagnes die je proeft ook direct kopen. Bij online proeverijen en webinars kan je deze eventueel vooraf bestellen, zodat je tijdens de sessie kan meeproeven. Dat is natuurlijk niet verplicht.
  
Je hebt geen voorkennis nodig en het is erg leuk om verschillende champagnes naast elkaar te proeven en met elkaar te kunnen vergelijken.  
Social media
Champagnehuizen en -producenten maken steeds vaker gebruik van social media. Op Instagram en Facebook worden nieuwsberichten gedeeld, maar worden ook regelmatig nieuwe champagnes besproken of met elkaar vergeleken. Een goede manier om op de hoogte te blijven van champagne-nieuws én om op een informele manier kennis te maken met degenen die verantwoordelijk zijn voor al die mooie champagnes!
 
Hier vind je een overzicht van publiek toegankelijke (online) champagne-events.
Line-up proeverij.jpg
Champagne inschenken restaurant Moët et
Champagne inschenken restaurant Moët et
Horeca
Champagne mag niet ontbreken op de wijnkaart van de betere hotels en restaurants. Soms is de keuze beperkt, maar gelukkig is het steeds vaker mogelijk om te kiezen tussen verschillende champagnes én om champagne per glas te bestellen. 
 
Het is heerlijk om een champagne te drinken tijdens een lekkere lunch of als ultieme begeleider van een mooi diner. De sommelier vindt het altijd leuk om uit te leggen welke champagne bij welk gerecht past. Zo ontdek je de mooiste combinaties, dus laat je lekker verrassen!
 
En als je een hotelovernachting boekt; champagne is ook heerlijk bij een exclusief ontbijt. Daarmee begin je de dag wel heel feestelijk!