• metchampagne.nl

14.000 rozenstruiken maken de wijngaarden in Champagne nog mooier!

Dit jaar vindt de vierde editie plaats van een initiatief dat in 2017 is gelanceerd door La Mission Coteaux Maisons et Caves de Champagne. Samen met de CSGV ( Coopérative du Syndicat Général des Vignerons) zullen ter gelegenheid van Sainte-Catherine op 25 november a.s. 4.160 rozenstruiken worden aangeboden aan verschillende wijnbouwgemeenten in de Champagnestreek.

Alle gemeenten die afgelopen oktober hebben deelgenomen aan de actie 'Villages et coteaux propres' (schone dorpen en heuvels) kunnen 80 rozenstruiken afhalen bij één van de 18 vestigingen van de CSGV.

'We waren meteen overtuigd van het milieuaspect van deze operatie', herinnert Luc Dérouillat, voorzitter van het CSGV, zich. 'Zelfs als de rozenstruiken niet langer hun historische functie van wacht (tegen meeldauw) vervullen, waarderen we nog steeds hun decoratieve rol en de kleuraccenten die ze brengen. Het is zowel een knipoog naar het verleden, als een bijdrage aan de inspanningen om de wijngaard mooier te maken'.


Rozen werden in het verleden gebruikt om plantenziekten vroegtijdig op te sporen en zijn nu een integraal onderdeel van de heuvels van de Champagne. Ze zijn onderdeel geworden van de verfraaiing van de wijngaard en het symbool van een collectieve betrokkenheid.


Tegen het einde van deze editie van 2020 zijn er meer dan 14.000 rozen geplant in de Champagnestreek. Sinds 2015 maken 'de heuvels, huizen en kelders van de Champagne' deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Dit erfgoed bestaat uit drie verschillende delen: De historische wijngaarden van Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ, de heuvel van Saint-Niçaise in Reims en tenslotte de Avenue de Champagne en Fort Chabrol in Epernay.


Bron: Persbericht Coteaux, Maisons et Caves de Champagne

21 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven