• metchampagne.nl

2020; een prachtige oogst!

Dit jaar begon de oogst in de Champagnestreek op 17 augustus. Daarmee gaat 2020 de geschiedenisboeken in als de vroegste oogst ooit in Champagne!


Alexandre Couvreux


Het jaar 2020 is in vele opzichten een afwijkend jaar voor de Champagnestreek; met name de economische tegenslag door COVID-19 en de daarop volgende discussie tussen champagnehuizen en wijnboeren over het bepalen van het maximale rendement van de oogst dit jaar (wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een rendement van 8.000 kilo per hectare) speelden een grote rol.

Om de oogst in goede banen te kunnen leiden, moesten er additionele maatregelen genomen worden en waren er personele en logistieke uitdagingen. Kortom, het was niet het meest eenvoudige oogstjaar.


Maar net als in 2018 en 2019, hebben de weersomstandigheden ervoor gezorgd dat de oogst in 2020 van zeer hoge kwaliteit is, één van de basisvoorwaarden voor een geweldige champagne!


Met de prachtige trilogie 2018, 2019 en 2020 beschikt de Champagne straks over geweldige wijnen voor assemblages en vintages.


Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen, met de natste februarimaand ooit. Het voorjaar was warm en droog, de wijnstokken ontkiemden 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde. Deze voorsprong bleef en werd versterkt door een snelle rijping vóór aanvang van de oogst. In 2019 werd een temperatuurrecord verbroken (42,9°C), maar de maand juli 2020 was de droogste julimaand die ooit is gemeten. Hierdoor zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar wel in een uitstekende conditie. De most (onvergist druivensap) is evenwichtig en fruitig, met een mooie frisheid en een grote aromatische expressie; het alcoholgehalte ligt tussen de 10 en 10,5% vol.  


Hopelijk kunnen we tegen die tijd het einde van de pandemie op gepaste wijze vieren en samen genieten van exceptionele champagnes!


(Bron: Comité Champagne)

9 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven