• metchampagne.nl

Bollinger lanceert nieuwe cuvée PN VZ 15

Het is de eerste nieuwe cuvée van Bollinger sinds 2008, met de mysterieuze naam PN VZ 15. Een Blanc de Noirs, gemaakt van 100% pinot noir. Deze non-vintage champagne zal vanaf nu ieder jaar worden uitgebracht, als een eerbetoon aan Bollinger's unieke visie op pinot noir.

Nicole langen-Alles


PN staat voor pinot noir, VZ voor Verzenay, waar de druiven voor deze champagne vandaan komen en 15 voor 2015, het oogstjaar waarvan het grootste deel van de druiven afkomstig is. Het is, zoals Charles-Armand de Belenet, managing director van Bollinger, zegt: 'Het kleine broertje van de iconische Vieilles Vignes Françaises', net als PN VZ 15 een Blanc de Noirs, maar een echte prestige cuvée en daarmee slechts voor een selecte groep bereikbaar en betaalbaar.


Een sensationele champagne, met grote finesse, die perfect in balans is met de mineraliteit, de ronde, vineuze smaak en de enorme diepgang. Mooie aroma's van kersen, honing, peer, brioche en hazelnoot.


Chef de cave Gilles Descôtes heeft voor de nieuwe cuvée gekozen voor Verzenay en niet voor grand cru Aÿ, waar Bollinger zelf gevestigd is. Het typische karakter van de wijnen en het terroir van Verzenay passen zich in warme jaren beter aan, aldus Bollinger. Door de noordelijke ligging en de kalkrijke grond hadden de wijnstokken minder te lijden. De cuvée bevat ook wijnen uit Aÿ, Bouzy en Tauxières, die de aromatische intensiteit en complexiteit vergroten.

De cuvée bevat 50% reservewijnen, waarvan een deel uit 2009. 20% van de reservewijnen is op magnum gerijpt.

50% van de basiswijnen is op hout gevinifieerd, 50% op RVS. De dosage is 7 gram per liter. De champagne is gedegorgeerd in november 2019.


De importeur van Bollinger is Verbunt-Verlinden.13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven