Een belletje met Bruno Tailly, Directeur of Operations bij Royal Champagne Hotel & Spa*****

Al meer dan 15 jaar werkt de Belgische Bruno Tailly voor de meest prestigieuze hotels ter wereld; vijfsterrenhotels Maybourne Hotels en Dorchester Collection in Londen en Mandarin Oriental en Hotel Métropole in Genève. Sinds de opening van Royal Champagne Hotel & Spa***** in oktober 2018, treedt Bruno op als operationeel directeur en is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van dit luxe resort. Royal Champagne is gevestigd in een voormalig koetshuis in Champillon (Marne), tussen Reims en Épernay. Recentelijk werd het hotel, slechts enkele jaren na de opening, door Condé Nast Traveller Readers' Choice Awards 2020 uitgeroepen tot het beste hotel van Europa. Tijd voor een belletje met Bruno Tailly, over het hotel met het mooiste uitzicht in de Champagne, over inspiratie en over zijn persoonlijke liefde voor champagne!

Bruno Tailly, Foto: Courtesy of Royal Champagne Hotel & Spa


Het werken voor gerenommeerde vijfsterrenhotels vormt de rode draad in jouw carrière. Kan je ons hier iets meer over vertellen en hoe kwam Royal Champagne op jouw pad?


Na een hotelmanagement opleiding begon ik mijn carrière in Londen. Wat 1 jaar zou duren, zijn 10 uitzonderlijke jaren geworden in fantastische hotels. Voor Dorchester Collection verhuisde ik naar Genève, waar ik zes jaar verbleef. Mijn interesse en passie in champagne begon daar echt vorm te krijgen en plots, in de zomer van 2018, kwam er een nieuwe kans voorbij. En wat voor één! Een nieuw luxehotel, in mijn favoriete wijnstreek. Toeval bestaat niet, besloot ik en na een aantal interviews en een betoverend bezoek aan het hotel was de cirkel rond. En sindsdien heb ik het geluk om steeds meer en meer te leren, nieuwe contacten te leggen en elke dag de wijngaarden te zien.


Je werkt met een zeer ambitieus en ervaren team, waaronder Executive Chef Jean-Denis Rieubland, Pastry Chef Cédric Servela, Chef Sommelier Daniel Pires en Chef Concierge José Vandevoir. Je hebt samen met het team al veel bereikt in deze korte periode. Wat is volgens jou de sleutel tot het succes?


Ik heb een hele reeks collega’s met verschillende persoonlijkheden en indrukwekkende loopbanen. Allen delen een passie voor het ambacht, de passie om een uitzonderlijk product en gepersonaliseerde service te delen met onze hotelgasten. De verzameling ervaringen, passie en ambitie om te leren en steeds te innoveren maakt deel uit van de formule. De kers op de taart is het hotelgebouw en locatie zelf, never a dull day.


Het afgelopen jaar was in alle opzichten uitdagend te noemen. Het hotel moest lange tijd de deuren gesloten houden. Op welke manier zorg je ervoor dat iedereen betrokken en gemotiveerd blijft?


Een zeer uitdagende ervaring. Economisch gezien krijgt de horecasector harde klappen. Tijdens de periodes dat we gesloten zijn, blijven we in contact per telefoon en videochat om o.a. ontwikkelingen te delen en polshoogte te nemen. De huidige technologieën maken het mogelijk om toch veel te delen, op een interactieve manier. Verjaardagen, fitness sessies, kooktips en andere worden zo gedeeld. Dit is heel belangrijk, om de sociale band sterk te houden. We organiseren ook bezoeken bij wijnmakers om zo kennis te blijven verwerven en contacten te onderhouden, handig aangezien we nu wat meer tijd hebben.


Gasten komen natuurlijk om verschillende redenen naar de Champagnestreek en naar Royal Champagne. Wat wil je hen in ieder geval meegeven?


Een reden om terug te komen…en dat zijn er veel!

Het hotel zelf heeft twee restaurants, waaronder een sterrenrestaurant en een uitmuntend terras met uitzonderlijk uitzicht. Het prachtig wellness aanbod met twee zwembaden waar je vanuit de infinity pool bijna de wijnranken kan aanraken trekt heel wat aandacht. Sinds de opening in 2018 hebben we mooie prijzen in de wacht kunnen slepen, wat de interesse aanwakkert. En een champagnekaart met meer dan 260 referenties is ook een goede reden, toch?

Om het bij le champagne (de wijn) en la Champagne (de streek, UNESCO-werelderfgoed sinds 2015) te houden; het is leuk om onze bezoekers nieuwe dingen te laten ontdekken en hen onze passie voor de regio en de wijnen bij te brengen. Veel mensen hebben een bescheiden kennis en worden leergierig wanneer ze ontdekken dat er heel wat te doen en te bezoeken valt op cultureel, geschiedkundig en culinair gebied. Het is een mooi compliment als hotelgasten je vertellen dat ze meer weten dan toen ze aankwamen. Dat ze daarna weer terugkomen is het mooiste compliment. Zo scheppen we nauwe banden en kunnen we steeds meer met hen delen.

Foto: Courtesy of Royal Champagne


Royal Champagne ligt in het hart van de Champagnestreek. In de verte zie je Épernay en de pittoreske dorpjes, omringd door de wisselende kleuren van de bomen en wijngaarden. Het uitzicht vanaf het grote terras én vanuit elk van de 47 suites is dan ook in ieder seizoen adembenemend. Je ben zelf goed bekend met de Champagnestreek. Wat vind jij zelf de meest inspirerende plekken in Champagne?


Adembenemend is het juiste woord, het uitzicht van ons terras is precies dat! Elke dag is anders en heel mooi, ongeacht de weersomstandigheden. Op een steenworp afstand zijn er een heel aantal inspirerende plekken te bezoeken. Persoonlijk vind ik de uitzichten vanuit Hautvillers (met de abdij van Dom Pérignon) en Cumières, over de wijngaarden en de Marne, prachtig. Perfect met de fiets en niet voor niets werelderfgoed! Ik raad ook vaak aan om een wandeling in de wijngaarden of de bossen van la Montagne de Reims te maken. Het bos van Verzy, met haar betoverende bomen is eveneens indrukwekkend!

Wat ik het allerleukst vind zijn de mensen, de wijnmakers, die overborrelen van kennis en passie en die experimenteren en innoveren en in al hun bescheidenheid uitzonderlijke wijnen creëren. Zo leer je steeds bij en leer je vooral dat er veel te leren valt.


Hoe en wanneer is jouw liefde voor champagne ontstaan?

Gastronomie is altijd een persoonlijke passie geweest, van kinds af aan. Champagne is daar voor mij onlosmakelijk mee verbonden, nu meer dan ooit. Tijdens mijn hotelcarrière kwam dat in een stroomversnelling, met veel leuke gastronomische ervaringen in culinaire hoofdsteden en interacties met verschillende culinaire talenten.

In 2016 begon ik meer en meer champagnes te ontdekken van recoltants-manipulants, die ondertussen vrienden zijn geworden. Ze openden een nieuwe wereld voor mij en lieten me zien dat zowel het terroir en als de wijnmaker zelf een enorme invloed hebben op het eindresultaat, met heel uiteenlopende identiteiten. Toen zag ik champagne ook echt als een wijn, en niet enkel als aperitief bijvoorbeeld, maar voor bij de hele maaltijd.


In de afgelopen periode heeft Royal Champagne verschillende online champagneproeverijen georganiseerd (Eng/FR). Je hebt zelf een aantal van deze proeverijen begeleid, onder andere met Olivier Krug (Champagne Krug), Olivier Bonville (Champagne Franck Bonville), Hubert de Billy (Champagne Pol Roger) en Cyril Brun (Champagne Charles Heidsieck). Hoe heb je deze online proeverijen ervaren en komt hier een vervolg op?


In één woord, verrijkend! Heerlijk verrijkend. De passie van deze mensen is aanstekelijk en ze zijn echt bereid om hun kennis te delen, op een evenwichtige manier die voor een breed publiek toegankelijk is. Tijdens én na de online proeverijen kregen we hele uiteenlopende vragen van een gevarieerd publiek. De persoon achter het etiket leren kennen vind ik een groot privilege. Een vervolg komt er zeker, er valt namelijk heel wat te vertellen!


Op welke manieren werkt Royal Champagne nog meer samen met champagnehuizen en met champagneproducenten?


Er zijn enorm veel champagnehuizen en niet minder dan 16.000 champagneproducenten.

Mijn antwoord zou niet volledig zijn zonder over Leclerc Briant te spreken. Dit wijnhuis in Épernay is nauw met ons verwant, ziet u. De eigenaren van het hotel, een koppel uit de Verenigde Staten, zijn ook de eigenaren van dit uitzonderlijke boutique champagnehuis, met schitterende champagnes. Je kan het huis natuurlijk ook bezoeken, gevolgd door een proeverij.

In ons restaurant Le Royal* bieden we een champagne-arrangement aan bij ons signatuurmenu. Het speciale eraan is dat we hiervoor met één champagneproducent of -huis per maand werken waardoor je vijf of zes verschillende champagnes van één huis ontdekt, wat zeer uitzonderlijk is. Dit is heel populair en we zetten dit in 2021 zeker voort, elke maand met een ander huis of een andere producent.

De champagnekaart van het hotel biedt een heel gevarieerd aanbod, met een goede keuze aan champagnes per glas, die regelmatig verandert. We regelen actief bezoeken bij wijnhuizen en wijnmakers voor onze gasten en ook proeverijen in het hotel met onze sommelier en plaatselijke wijnmakers. Wat ik ook aanraad is een bezoek aan de enige tonnenmaker in Champagne, een niet te vergeten aspect bij het maken van champagne.

Mijn persoonlijke ambitie is om meer met de nieuwe generatie wijnmakers samen te werken, bijvoorbeeld door hen een platform te bieden in ons restaurant en in onze bar en door samen proeverijen te organiseren.

Lunch bij Royal Champagne, foto: Courtesy of Royal Champagne


Wat is jouw meest bijzondere champagneherinnering?

Herinneringen aan proeverijen zijn heel persoonlijk, sommige geproefde wijnen bestaan niet meer! Heel belangrijk is de emotie die men waarneemt bij het proeven, en met wie je een champagne deelt natuurlijk.

Het is zeker een aanrader om een oogst mee te maken; een zeer speciale ervaring met mooie, blijvende herinneringen. Mijn heel bescheiden contributies in de wijngaarden en pershuizen zullen me altijd bijblijven.

De Champagnestreek en het ambacht zelf gaan heel respectvol om met de natuur. De ecologische toekomst ligt hen nauw aan het hart en zorgt voor mooie toekomstperspectieven, met nieuwe herinneringen!


Welke champagnetips zou je ons willen meegeven?

Oh, in alle bescheidenheid heb ik er een aantal:

· Genieten is het belangrijkste! Geniet van een champagne die je lekker vindt, maar probeer ook eens iets nieuws. Laat je begeleiden door de sommelier of wijnhandel en ontdek ‘kleinere’ wijnmakers. Er zijn zoveel verschillende opties, stijlen, prijzen.

· Er zijn een aantal hele goede boeken en artikelen over champagnes die heel instructief zijn. We hebben er een aantal beschikbaar in het hotel.

· Koop normale flessen; kleiner dan dat is minder goed. Bewaar ze op de juiste manier, het liefst op een stabiele, lage temperatuur, zoals in een kelder. En als het mogelijk is zijn magnums altijd beter;-)

· Een geopende fles kan je prima enkele dagen in de koelkast bewaren, mits de fles goed afgesloten is, om er zo verschillende dagen van te genieten. Trouwens, veel champagnes ontwikkelen zich heel mooi op dag twee.

· Champagne kan perfect een volledige maaltijd begeleiden (een blanc de blancs om te beginnen, een rosé de saignée om zelfs bij rood vlees (eend, steak tartare) te drinken en een mooie, iets oudere brut of extra brut bij de kaas bijvoorbeeld.


Tenslotte de beste tip voor elke wijn: Proef wijnen in de streek waar ze gemaakt worden; een emotionele band met het ‘terroir’ is goud waard! En vergeet niet, champagne komt uitsluitend uit Champagne. Het voordeel van de Champagne; het is heel dichtbij en gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België!

90 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven