• metchampagne.nl

Een portret van een champagneproducent: Champagne Geoffroy in Aÿ

Aÿ is de enige grand cru in La Grande Vallée de la Marne en al eeuwenlang beroemd vanwege de wijnen en champagnes die er vandaan komen. Het is de thuisbasis van enkele zeer gerenommeerde grote champagnehuizen, waaronder Ayala, Deutz en Bollinger. En van 'propriétaire - récoltant -élaborateur' Champagne René Geoffroy. Een portret van deze zeer innovatieve champagneproducent, eigenaar Jean-Baptiste Geoffroy en oenoloog & chef de caves Gil Conejo.

(Alle foto's: Studio Champagne)


Hopelijk is het dit jaar weer mogelijk om een bezoek te brengen aan de Champagnestreek. En een bezoek brengen aan een champagnehuis of aan een champagneproducent is zeker de moeite waard! Niet in de laatste plaats omdat men ruim de tijd neemt om de bezoeker alle facetten van het champagneproces uit te leggen én omdat men vaak letterlijk alles uit de kast trekt om het bezoek onvergetelijk te maken.

Gil Conejo is de ambitieuze oenoloog en chef de caves van Champagne Geoffroy. Van oorsprong is hij Mexicaans, maar jaren geleden kwam hij naar Frankrijk en heeft hier ook zijn opleiding tot oenoloog afgerond. Samen met de, eveneens zeer bevlogen, eigenaar Jean-Baptiste en zijn vrouw Karine is hij eindverantwoordelijk voor de ongeveer 110.000 flessen champagne die jaarlijks worden geproduceerd.

Sinds 2008 is Champagne Geoffroy gevestigd in Aÿ, maar oorspronkelijk komt deze familie van wijnmakers uit Cumières. Van de 14 ha wijngaarden van Champagne Geoffroy ligt 11 ha dan ook nog in Cumières. De overige percelen liggen verspreid over Hautvillers, Damery en Fleury-la-Rivière. In totaal beschikt Geoffroy over een mozaïek van 35 percelen. Hiervan is 24% beplant met chardonnay, 34% met meunier en en 42% met pinot noir.

De filosofie van het huis is gebaseerd op respect voor het leven, voor de natuur en voor toekomstige generaties. De wijnstokken zijn gemiddeld 20 jaar oud en de meest oude wijnstokken dateren uit 1926. Het complex in Aÿ is zo gebouwd, dat veel werkzaamheden met behulp van zwaartekracht kunnen worden gedaan, op een duurzame manier. Zo kan het sap van de cuvée, dat wordt geperst in de traditionele Coquard-persen, direct naar een etage lager worden getransporteerd met behulp van de zwaartekracht.

Voor de vinificatie wordt veel gebruik gemaakt van houten vaten, zowel foudres als kleinere houten vaten, waardoor op subtiele wijze complexiteit in aroma's en smaak ontstaat. De malolactische fermentatie wordt vermeden, om daarmee de elegante frisse stijl van de cuvées te behouden. De remuage vindt zowel plaats via gyropalettes als met de hand. Voor de dosage wordt gebruik gemaakt van MCR (moût concentré rectifié, geconcentreerde most van druivensap). De hoogte van de dosage wordt bepaald door de wijnen blind te proeven.

Oenoloog en chef de caves Gil Conejo toont het bezinksel in een fles rosé de saignée.


Er kunnen diverse champagnes worden geproefd:

Allereerst de Expression Brut, de cuvée die de huisstijl van Champagne Geoffroy vertegenwoordigt. Een toegankelijke champagne, ideaal als aperitief. Een expressief bouquet, minerale tonen en elegantie. Een extra brut met een dosage van 5 gr/l en samengesteld uit twee verschillende jaren. Deze champagne heeft 3 jaar sur lattes gerijpt en heeft een mooie frisheid.

De Empreinte is letterlijk de afdruk van wat pinot noir in Cumières kan bereiken. Het is een millésimé uit 2014, een blanc de noirs met minimale dosage, 1 gr/l. Een expressie van rood fruit, met een mooie structuur, rondeur en een ' belle fraîcheur'. Deze champagne heeft een fijne complexiteit, onder andere door de vinificatie op houten vaten.

Volupté is een Blanc de Blancs (dus gemaakt van 100% chardonnay) uit Cumières. De wijnstokken staan direct op het krijt, wat de finesse en pure mineraliteit van deze champagne verklaart. Tropisch fruit in de neus. Een delicate, romige champagne die perfect pas bij geitenkaas of een stukje Parmesaan.

Vin clair van Les Houtrants Complantés


Les Houtrants Complantés is een verhaal apart. In deze kleine biodynamische wijngaard in Cumières (0,38 ha), die in 2004 is aangeplant, staan niet alleen de drie klassieke druivenrassen, maar ook arbane en petit meslier: complanté. Alles wordt tegelijk geoogst en geperst. Hiervoor heeft Jean-Baptiste informatie ingewonnen bi Jean-Michel Deiss in de Elzas. Het is een specifieke terroir-champagne. In de wijngaard wordt het land met het paard bewerkt. Bij de vinificatie wordt geen hout gebruikt, vindt er geen malo plaats en ook geen filtering of klaring. Van deze cuvée worden slechts 1000 flessen geproduceerd. Een prachtige, pure champagne, met in de neus bloemen, citrustonen en wit fruit, amandel en vanillebiscuit. Het is een energieke, pure cuvée, met een lange finale, perfect als aperitief.

Naast de Terre Millésime 2008 extra brut, een fantastische champagne uit een eveneens geweldig champagnejaar, besteden we nog even extra aandacht aan de Rosé de saignée.

Vanwege de complexiteit van het proces zijn er niet zoveel producenten en huizen die ervoor kiezen om een rosé de saignée te produceren. Het is een champagne van 100% pinot noir, met een prachtige, intense kleur. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar en de huidige jaargang is 2015. De dosage is iets hoger (dit hangt af van het jaar), wat ervoor zorgt dat deze rosé champagne een perfecte balans heeft. Het is een geweldige gastronomische wijn, die perfect past bij bijv. kreeft en langoustine, maar ook bij aardbeien.

Wil je zelf ook eens de Champagnestreek bezoeken? Kijk dan eens bij Links & tips- Inspiratie en bij De Champagnestreek.


Met dank aan en met medewerking van het hele team van Champagne Geoffroy!

Champagne Geoffroy is in Nederland verkrijgbaar bij Mark Haasdijk van Champagnist.


87 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven