• metchampagne.nl

De nobele kunst van het sabreren

Sabreren komt van het Franse woord sabre (sabel) en betekent het openen van een fles met een sabel. Hoe de traditie precies tot stand is gekomen is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk begon deze al bij Napoleon!

Nicole Langen Fotografie


In 1812 vertrok Napoleon met zijn Grande Armée van zo’n 650.000 soldaten richting Rusland. In Smolensk vond een veldslag plaats tussen het Franse leger en de Russische Kozakken en naar verluid schijnt hier de eerste fles champagne gesabreerd te zijn.

Nu zijn er twee versies; de Franse versie luidt dat de Franse cavalerie (Dragonders) het sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken beslag hadden gelegd op één van de wagens met champagne en dat zij de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met het sabel hebben geopend. Het is onbekend welke versie nu de juiste is!


De Confrérie du Sabre d'Or zet de eeuwenoude traditie van het sabreren van een fles champagne voort en kan iedereen leren om op een veilige manier te sabreren.


De Confrérie du Sabre d'Or heeft ook een afdeling in Nederland, de Ambassade des Pays-Bas. Regelmatig worden er speciale bijeenkomsten georganiseerd, waar de nobele kunst van het sabreren wordt uitgedragen. Op de website kan je meer informatie vinden en wordt uitgelegd hoe je volgens de regels kan sabreren.

15 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven