• metchampagne.nl

Werk in de wijngaard: De snoei, de belangrijkste taak!

De basis voor een goede champagne begint in de wijngaard. Er is altijd werk te doen, volgens het wisselende ritme van de seizoenen. De kwaliteit van de oogst is in belangrijke mate afhankelijk van de zorg en aandacht die de wijnboeren in de Champagne besteden aan hun wijnstokken. Het snoeien is de belangrijkste taak in de wijngaard, omdat de snoei bepalend is voor de ontwikkeling van de wijnstokken, voor de productiviteit en het bloeivermogen. De snoei begint nadat de bladeren van de wijnranken zijn gevallen, met uitzondering van een rustperiode tussen half december en half januari.

Foto: Courtesy of Champagne R. Pouillon


Een wijnstok die niet verzorgd wordt, produceert veel hout, maar geeft weinig en kleine druiven, met een onregelmatige rijpheid. De snoei is belangrijk, omdat

  • daardoor een optimale balans ontstaat tussen kracht en productiviteit. Het sap moet zo goed mogelijk naar de vruchtdragende knoppen kunnen stromen. Dit moet op een evenwichtige manier gebeuren, zodat alle knoppen voldoende kracht krijgen om te groeien. Te veel sap zou de vruchtbaarheid weer kunnen aantasten, dus het is belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen kracht en productiviteit om de ideale kwaliteit te waarborgen.

  • de wijnstok daardoor zijn vorm behoudt en wordt voorbereid op nieuwe groei. Door de takken op de juiste manier af te snijden, groeien er voldoende druiven, met een goede balans tussen suiker en zuurgraad. Deze balans is een belangrijke factor bij de kwaliteit van de wijn die later geproduceerd wordt.

  • deze bijdraagt aan de verjonging van de wijnstok, door oud hout te verwijderen.


Al deze punten worden bereikt door de juiste snoeimethode toe te passen. Er zijn vier snoeimethoden toegestaan in Champagne:

  • Chablis-snoei: korte snoei op lange gesteltak.

  • Cordon-snoei en Cordon permanent: korte snoei op enkele lange gesteltak.

  • Guyot-snoei: lange snoei op korte gesteltak die enkel, dubbel of asymmetrisch kan zijn.

  • Vallée de la Marne-snoei (alleen voor meunier): lange snoei op korte gesteltak.

Afbeelding: Courtesy of Comité Champagne


In een lange gesteltak, zal het sap minder gemakkelijk stromen. Daardoor verdeelt het zich beter over de volledige lengte van de wijntak, wat bevorderlijk is voor de kracht. Tegelijkertijd wordt voorkomen dat er te veel sap naar de knoppen stroomt, wat weer bevorderlijk is voor de productiviteit. Het lange snoeien versterkt dit verschijnsel omdat hierdoor knoesten ontstaan, die het doorstromen van het sap nog meer vertragen.

Het snoeien bereidt de wijngaard voor op les travaux en vert, oftewel de ‘groene werken’. Hiermee wordt voorkomen dat de bladeren te dicht op elkaar komen te zitten en wordt een groter bladoppervlak gecreëerd, dat zoveel mogelijk zonlicht kan opvangen, wat de luchtstroom tussen de trossen bevordert.


Het snoeien heeft ook invloed op de levensduur van de wijngaard. Als de wijngaard te veel druiven produceert, raakt hij uitgeput. De wijnranken moeten regelmatig verjongd worden door de knoppen aan de voet van de wijnstok (le rachet) te laten ontwikkelen want zij zullen jonge gesteltakken vormen om de oude te vervangen.

In deze video van Comité Champagne wordt het snoeien kort uitgelegd (Eng).


Meteen na het snoeien, begin april, gaat men start met het opbinden. Daarover een volgende keer meer…


Bronnen: Comité Champagne en UMC119 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven