• metchampagne.nl

Driekoningen: 'La galette des rois' & champagne, de koning der wijnen en de wijn van koningen!

'La galette des rois', letterlijk de koningentaart, is een traditionele Franse amandelspijstaart, die ieder jaar op 6 januari wordt gegeten ter gelegenheid van Driekoningen of Épiphanie. Deze overheerlijke driekoningentaart, meestal gemaakt van bladerdeeg en amandelspijs, zou in de veertiende eeuw zijn bedacht door een Florentijnse edelman, de markies Frangipani. Soms worden ook andere ingrediënten als chocolade, appel en gekonfijte vruchten toegevoegd. In de taart zit een boon (fève) verstopt in de vorm van een amandel, een muntstuk, een figuurtje of een ander klein voorwerp. Degene die de boon aantreft is koning ('tirer les rois').


Vroeger werd de taart verdeeld in evenveel stukken als er gasten waren, plus één. Het laatste stuk was bestemd voor de eerste hulpbehoevende of arme die aanklopte. In Zuid-Frankrijk is het traditionele dessert geen taart, maar een vruchtenbrioche met een boon erin verstopt; de taart van de koningen ('le gâteau des rois').

Het is traditie dat de familie samenkomt om de taart aan te snijden. Het jongste kind gaat onder tafel zitten en wijst vervolgens voor elk stuk taart een gast aan. De taart wordt geleverd met een kroon van karton. Degene die de boon in zijn stuk taart aantreft, wordt gekroond en kiest zijn koningin of koning.

Ieder jaar bedenken de chef-patissiers originele nieuwe taarten. Ter gelegenheid van de traditionele receptie in het Elysée wordt er een enorme taart (1,20 m doorsnee voor 150 personen) gemaakt voor de Franse president. De banketbakker die belast is met het maken van deze galette des rois wordt opgedragen geen enkele boon in de taart te verstoppen, want 'het kan natuurlijk niet dat men iemand als koning aanwijst in de ambtswoning van de president.'

Een klassieke combinatie is een galette des rois met een demi-sec champagne; de belletjes in de champagne verfrissen de mond en zorgen ervoor dat deze 'machtige' taart wat minder zwaar op de maag ligt. Een demi-sec champagne bevat wat meer suiker (32-50 gram per liter) en vormt daarmee een heerlijke combinatie met deze taart.


Wil je zelf een galette des rois maken? Op de website van de Franse Ambassade in Den Haag staat een recept voor de traditionele galette des rois van de chef-kok.


Bron: de Franse Ambassade in Nederland (Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères)

47 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven