• metchampagne.nl

Een belletje met wijndocent, Europees Champagne Ambassadeur en vinoloog Anja Vondenhoff

Anja Vondenhoff is oprichter van www.wijncampus.nl, wijndocent, vinoloog van de Wijnacademie, Weinakademiker en coauteur van de in 2018 opgerichte SommelierOorkonde cursus. In 2011 werd ze uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur, eerst in Nederland en daarna in Europa.

Vanaf 2017 is Anja voorzitter van de Club of Weinakademiker namens de Benelux en sinds 2018 Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers. Inmiddels geeft Anja al twintig jaar wijncursussen en doceert zij het onderdeel mousserende wijn aan de hoogste WSET (Wine & Spirit Education Trust)-opleiding, de Diploma course.

Daarnaast geeft zij restaurants advies op het gebied van wijninkoop, het samenstellen van de wijnkaart en de combinatie van dranken met gerechten.

Voor metchampagne.nl/culinair geeft Anja advies en tips over het combineren van gerechten en champagne.

Foto: Anja Vondenhoff


Je hebt een indrukwekkende carrière in de wijnwereld achter de rug! Hoe en wanneer is jouw voorliefde voor champagne ontstaan?

Eigenlijk ben ik pas sinds een jaar of 20 mousserende wijnen écht lekker gaan vinden. Beetje bij beetje kreeg ik beter ‘grip’ op dit type wijn. Het begon in eerste instantie met Duitse mousserende wijnen (Sekt) en later pas met champagne. De doorbraak kwam in 2008, toen ik les kreeg van Frank Smulders tijdens de Diploma Course.


Eén van jouw specialiteiten is het combineren van champagnes en gerechten. Wat zijn de belangrijkste regels voor een mooie combinatie?

Het belangrijkste is dat de kracht van de smaak en de wijn overeenkomen. Daarnaast speelt bij champagne het mondgevoel een grote rol. Om het goed bij elkaar te laten passen combineer ik het vaak met zeer fijn gesneden rauwe (of bijna rauwe) groentes. De snijwijze is cruciaal. Als ik zeg ‘fijngesneden’ dan heeft het de grootte van ongeveer het kopje van een lucifer.

Daarnaast speelt uiteraard de smaak van de wijn een grote rol. Voor een leek zullen alle champagnes ongeveer hetzelfde smaken. Dat snap ik wel. Elke champagne bruist en dus zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. Desondanks kun je met je gerecht bepaalde smaken van de champagne beter laten uitkomen. Heel grappig hoe dit soms werkt!


Kan je een top drie geven van jouw favoriete combinaties (van gerechten en champagne)?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet er alleen goed over nadenken. Maar gerechten met zuurkool combineren in het algemeen erg goed (mits de zuurkool van te voren goed is afgespoeld). Gerechten met gepocheerde of gebakken vis doen het vaak ook goed. Op dit moment ligt er in mijn koelkast een aantal kilo tong. Die ga ik morgen in roomboter bakken, daarbij serveer ik dan gesmolten citroenboter (als saus), gegrilde courgette en tomatensalade. Heel simpel te bereiden en erg lekker met een wat vollere champagne. De tong vormt het hoofdgerecht en ik vind dat champagne bést tijdens het hoofdgerecht kan worden geserveerd.


Wanneer drink je zelf het liefst een mooi glas champagne?

Op vrijdagavond, om het weekend bruisend te beginnen, op zondagmiddag als het buiten wat mistig of triest weer is, op de camping, voor mijn tent, na afloop van een cursusdag, met vrienden die bij mij op bezoek komen of gewoon als ik dorst heb of als ik mezelf een beetje wil verwennen.


Tijdens je werk als docent laat je de volgende generatie kennismaken met champagne: Wat is je belangrijkste les?

Het is moeilijk om de juiste proeftechniek voor mousserende wijnen toe te passen. Je moet niet te wild walsen met de wijn in je glas; niet te wild spoelen met de wijn in je mond en je moet proberen om de wijn te proeven ‘tussen de bubbels’ door. Dat is lastig voor de meesten en daar werk ik dan ook aan met cursisten.

Daarnaast beginnen veel jonge sommeliers met het noemen van merken en namen. Dat hoeft van mij niet zo. Laat eerst maar eens blijken dat je goed kunt proeven, de rest komt dan later wel.


Je begeleidt soms ook sommelierreizen naar de Champagnestreek. Wat vind je een absolute must, naast het bezoeken van champagnehuizen en -producenten?

Uiteraard wordt er gesproken worden over de vorm van de wijnglazen (en het liefst testen we deze verschillende vormen ook).

Daarnaast is er aandacht voor champagne & spijs, waarbij champagne ook wordt gecombineerd bij diverse hoofdgerechten. Vanzelfsprekend wordt de landbouwmethode en elk deel van de wijnbereiding besproken, zodat sommeliers met nieuwe ervaringen en verhalen hun gasten kunnen verrassen.

Wat mij opvalt is dat de sommeliers vaak alleen jonge champagnes serveren en (bijna) nooit de oudere, rijpere champagnes. Dat is in Nederland sowieso geen trend en het serveren van té jonge champagne vind ik zonde. Je mist dan het hoogtepunt van deze wijn. De Engelsen pakken dit beter aan.


Met wie zou je ooit nog eens het champagneglas willen heffen en waarom?

Ik zou graag met alle horecaondernemers en champagneproducenten willen proosten op een bruisende toekomst. Ik hoop dat onze ondernemers het volhouden totdat betere tijden aanbreken.

We willen graag champagne serveren tijdens het kerstdiner. Heb je een waardevolle tip?

'Beginnen én eindigen met champagne. Starten met champagne heeft als voordeel dat je trek krijgt.

Eindigen met champagne heeft als voordeel dat je fris en fruitig van tafel gaat.'


Kan je in één zin (of quote) aangeven wat champagne voor jou betekent?

Champagne is voor mij wat een kop koffie of thee voor iemand anders is. Een moment van rust op een drukke dag. Een genietmoment. Een moment van bezinning en ontspanning.


Tot slot: We willen een mooie champagne kopen om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Heb je een goed advies?

Ik noem liever geen namen. Maar een champagne met wat restzoet is meestal wel lekker. Dat geeft wat extra energie en zo laat op de avond is dat vaak erg prettig. Rosé champagne is vaak een goed idee op zo’n moment.

Een laatste tip: open de champagne sterk gekoeld, maar drink deze niet al te koud. Dat is niet lekker en doet de wijn geen goed.

51 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven