• metchampagne.nl

Een champagne kiezen voor oud en nieuw? Niet elke bubbel is een champagne!

Vaak wordt champagne alleen maar gezien als een 'bubbel', maar niet elke bubbel is een champagne! Champagne is de beroemdste mousserende wijn ter wereld en staat voor velen synoniem voor feest, luxe en glamour. Champagne mag uitsluitend worden geproduceerd in één bepaalde streek in Frankrijk; de Champagnestreek. Alleen mousserende wijnen uit deze streek mogen deze naam dragen. Er bestaan dus géén Italiaanse, Spaanse of Duitse champagnes of andere producten met de naam 'champagne'!

Nicole Langen Fotografie


Champagne heeft een beschermde oorsprongsbenaming, een Appellation d’Origine Protégée (AOP). Er gelden zeer strenge voorschriften, wetten en regels bij de productie van champagne, zoals herkomst, toegestane druivenrassen en de manier waarop champagne wordt gemaakt en bewaard. Van de hoogte van de wijnranken tot en met de maximale opbrengst per hectare, alles is vastgelegd. Het doel is dat de kwaliteit van champagne zoveel mogelijk gewaarborgd wordt en de goede reputatie niet in het geding komt.


Druivenrassen en rijping

De drie belangrijkste druivenrassen in champagne zijn pinot noir, meunier en chardonnay.

Voor een non-vintage champagne geldt dat deze wettelijk minimaal 12 maanden moet rijpen op het bezinksel, sur lies. Tussen het bottelen en het verzenden zit minimaal 15 maanden. Voor een millésimé is dat maar liefst 3 jaar. Deze termijnen zijn dus veel langer dan de termijn van minimaal 90 dagen die binnen de Europese regelgeving geldt voor sprankelende wijnen. In de praktijk houden veel keldermeesters hun champagnes vaak nog veel langer in de kelder. Hierdoor wint de champagne aan complexiteit en diepgang.


Niet elke bubbel is een champagne!

In andere delen van Frankrijk en in diverse landen en werelddelen worden mousserende wijnen gemaakt. Mede door het gebruik van een variëteit aan druivenrassen, hun productiemethoden en (wel of geen) rijping, zijn de aroma's en smaakprofielen van deze sprankelende wijnen zeer divers. Hun overeenkomst met champagne is dat zij bubbels hebben, maar andersom geldt dit dus niet: Niet elke 'bubbel' is een champagne!


Wil je zeker weten dat je een echte champagne koopt? Kijk dan op het etiket van de fles: Het is wettelijk verplicht dat hier het woord champagne op vermeld staat. Daarnaast vind je nog veel meer handige informatie op het etiket van een champagnefles. Vind je het toch lastig om een keuze te maken? Aarzel niet en vraag advies, dan weet je precies wat je koopt!


Bruisende momenten beginnen...metchampagne.nl én met een mooi glas champagne natuurlijk!


À votre santé!

38 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven