• metchampagne.nl

Een belletje met wijnjournalist en champagne-expert Gert Crum

Al een kleine 40 jaar volgt Gert Crum de wijn- en champagnewereld op de voet. Naast het schrijven van vele artikelen en boeken, is hij een veelgevraagd spreker en is hij actief betrokken bij het wijnonderwijs in Nederland. Gert houdt van alle mooie wijnen, maar zijn hart ligt bij twee wijnstreken: Bourgogne en Champagne. Zijn meest recente boek over champagne heet ‘Champagne, le réveil des terroirs’. In dit omvangrijke naslagwerk én prachtige kijkboek beschrijft hij onder meer de actuele ontwikkelingen in Champagne, de geschiedenis van de streek, de manier waarop champagne geproduceerd wordt en natuurlijk diverse champagnehuizen, -producenten en hun verschillende (stijlen) champagnes.

Gert Crum


We gaan even terug in de tijd. Waar komt jouw passie voor champagne vandaan?

'Ik heb al decennia lang het voorrecht heel mooie champagnes te proeven, de bedrijven ter plekke te bezoeken, de vaak bijzondere kelders (niet zelden crayères) te bezoeken, door het prachtige landschap te mogen rijden en er uitermate vriendelijke mensen te ontmoeten. En stuk voor stuk zijn dat onweerstaanbare ervaringen. En hoe vaker je er komt, hoe groter je netwerk ter plekke wordt, hoe meer je de geweldige diversiteit en kwaliteit van champagne ontdekt, hoe mooier het wordt. Ik weet één en ander van champagne, ik ken er goed de weg en toch – of juist daardoor – zijn er steeds nieuwe ontdekkingen te doen, nieuwe vragen te beantwoorden. Dat is fascinerend. Dat maakt mij gepassioneerd.'


'Champagne is de elegantie ten top, lichtvoetigheid ten top, verfijning ten top. Champagne wordt steeds diverser.

Champagne is feest. Champagne is klassiek en hoort bij de grootste wijnen van de wereld.'


Je bent heel actief op het gebied van champagne; je bent spreker, schrijver, onderzoeker en je bent actief betrokken bij de Wijnacademie. Op welke manier ben je het liefste met champagne bezig?

'Dat is moeilijk kiezen, want alles is zo leuk. Aan de basis van alle activiteiten die genoemd worden, staat steeds weer voorbereiding, onderzoek. Ik denk dat ik dat het leukste vind. Er is, zeker ook voor mij, nog zoveel uit te zoeken en te ontdekken als het om champagne gaat. Om het daarna, op een gepaste wijze, door te geven aan een schare liefhebbers.'

De titel van je meest recente boek is “Champagne, le réveil des terroirs”. Wat betekent dat precies?

'Ja, gek hè, om een Nederlandstalig boek een Franse ondertitel te geven. Misschien ook wel een beetje verwarrend. Toch dekt het wel redelijk de lading van de inhoud, de teneur van mijn boek. Le réveil des terroirs betekent letterlijk ‘de herleving, de opleving van de diversiteit in herkomst binnen Champagne’.

Er is maar 1 appellation Champagne, terwijl in Bourgogne bijna elk dorp zijn eigen appellation heeft. Champagne kan uit meer dan 300 verschillende dorpen komen – en dan hebben we het nog niet over individuele wijngaarden, in Bourgogne uit de 33 grands crus en de meer dan 600 premiers crus.

Gelukkig is er de laatste twee decennia een geweldig interessante ontwikkeling in Champagne en zijn er steeds meer producenten (kleine boeren, maar ook een aantal grote huizen) die de specifieke, met naam en toenaam genoemde herkomst van de druiven van een champagne benoemen. Dan krijg je een champagne uit één cru, één dorp dus, of zelfs een champagne van één enkele wijngaard. Dan wordt er, op z’n Engels, gesproken van een single vineyard champagne of, op z’n Frans, van een champagne parcellaire. Wellicht dat je dan de specifieke smaak van het district, het dorp of zelfs van een wijngaard kunt proeven. Terroir heeft te maken met de bodem. Terroir heeft ook te maken met de ligging ten opzichte van de zon, de wind, de neerslag. Ligt een wijngaard op het noorden of het zuiden, of het oosten, etc. Het zijn kleine nuances die de verschillen kunnen verklaren.

De Champagne gaat in die zin steeds meer op Bourgogne lijken. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk en misschien (iets) te ingewikkeld, maar voor de echte liefhebber van iets bijzonders is het een snoepwinkel. De diversiteit in champagnes blijkt net zo groot als in alle andere wijnen. Ondanks dat ze allemaal op het etiket met grote letters Champagne hebben staan.

Die ontwikkeling staat centraal in mijn boek, hoewel het ook over andere zaken gaat. Daarom die ondertitel.'

Je bent voor je boek én ongetwijfeld ook voor je plezier, regelmatig in de Champagnestreek te vinden. Wat is volgens jou een goed bewaard geheim en wat is jouw favoriete plek?

'Een goed bewaard geheim is volgens mij de schoonheid en de rijkdom van de Aube, of specifieker, van de Côte des Bar, samen met de Coteaux Sézannais en de Vitryat, één van de onbekende districten van Champagne. In de Côte des Bar zijn pareltjes van jonge champagneproducenten en er is nog heel veel te ontdekken. Er is dáár zoveel dynamiek. Aube is een departement en de hoofdstad ervan is de historische stad Troyes. Zó mooi. Maar ja, nu zijn het geen goed bewaarde geheimen meer…

Mijn favoriete plek? Om te logeren bedoel je? In dat geval is het Les Avisés in Avize. Wat een fijn en bijzonder hotel en wat kun je er verrukkelijk lunchen en dineren. En wat een mooie wijnkaart hebben ze in dat restaurant. Comfortabel en super. Maar ik kom ook graag bij Domaine du Chalet in Chigny-les-Roses. Zo’n vredige, mooie plek en ook alweer met een mooie geschiedenis. Nu is dit domein het superieure logeeradres van Champagne Palmer & Co. In Reims slaap ik het liefst in Hôtel de la Paix, drink ik een voor mij nog een onbekende, grandioze champagne bij The Glue Pot en dineer ik bij l’Assiette Champenoise. Maar nu schets ik wel een duur ideaalplaatje dat maar zelden opgaat.'

Een paar maanden geleden heb je voor een TV-programma 10 champagnes blind geproefd. Als je niet weet welke champagne er in je glas zit, waar moet je dan op letten?

'Op het gezicht de fijnheid van de belletjes, qua neus de aroma nuances; je kunt daaraan vaak ontlenen welk druivenvariëteit(en) zijn verwerkt en of er veel en gevarieerde reservewijnen in de cuvée zit. Qua smaak zijn mondgevoel (zacht, crèmig, romig), de lengte van de afdronk en de algehele balans van groot belang bij het beoordelen. Zo kun je veel detecteren en dan combineren met je kennis van de verschillende huisstijlen.'

Gert Crum


Het aanbod van champagnes is zeer groot en er zijn verschillende stijlen. Kan je een top vijf geven van jouw favoriete champagnes aller tijden?

'Nee, dat is onmogelijk. Als ik Cristal van Roederer bovenaan zet, doe ik de RD van Bollinger, de Grande Cuvée van Krug, de Comtes de Champagne van Taittinger, de Cuvée Sir Winston Churchill van Pol Roger, de Blanc des Millénaires van Charles Heidsieck, de Clos des Goisses van Philipponnat, de Hemera van Henriot, de Grande Dame van Veuve Clicquot, Dom Pérignon en … tekort. Ze zijn alle zeer verschillend én alle superbe. En wat denk je van kleine producenten als Cédric Bouchard (Roses de Jeanne), Anselme Selosse, Francis Egly, Pascal Agrapart, Alexandre Chartogne, Emmanuel Brochet, Pierre Larmandier om er slechts een paar te noemen. Klein, maar o zo groot. Nee, een top vijf kan en wil ik niet noemen. In mijn boek staan 76 prachtige producenten uitgebreid beschreven. Het hadden er 101 kunnen, nee moeten, zijn.'

Champagne staat synoniem voor feest, luxe en voor het vieren van bijzondere momenten. Wanneer drink je zelf graag een mooi glas champagne?

'Eigenlijk zou ik elke dag van champagne willen genieten. Wij drinken thuis in ieder geval elke zondag champagne en op alle momenten dat er vrienden op visite komen. En wat je zegt, op alle bijzondere momenten. Maar ook wel op andere momenten – die worden dan vanzelf bijzonder.'

Winston Churchill zei ooit: “A magnum is the perfect size for two gentlemen to have over lunch, especially if one isn’t drinking.” Met wie zou je graag eens het champagneglas willen heffen en waarom?

'Met onze zoon in Amerika, in Seattle. Die hebben we inmiddels te lang niet gezien – hoewel we veel facetimen.'

Tot slot; wat is je beste champagnetip?

'Mijn welgemeende tip is: ga er eens een weekend naartoe. Het is minder ver dan Parijs, dus je bent er zo. Door een hotelletje of een B&B te nemen, heerlijk rond te toeren, een stad en dorpen te bezoeken, hier en daar een producent te bezoeken – en wellicht champagne te kopen – ben je er even helemaal uit en leer je snel het één en ander van Champagne. In Reims en Épernay bieden veel van de bekende, grote huizen rondleidingen door de immense kelders en aan het eind een proeverijtje aan. En vergeet de kathedraal van Reims niet…'


Meer weten over het boek 'Champagne, le réveil des terroirs'? Hier vind je alle informatie!


75 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven