• metchampagne.nl

Een belletje met wijnschrijver, regisseur en verhalenverteller Hans Melissen

Hans Melissen heeft een uitgebreide en veelzijdige carrière achter de rug. Hij was scenarioschrijver voor diverse tv-series, regisseur van o.a. tv-programma’s als De Stoel en Villa Felderhof en van verschillende theaterstukken. Daarnaast was hij uitvoerend producent van films van Bert Haanstra, Rimko Haanstra en Franz Weiss.

Zijn liefde voor wijn bracht hem er toe korte verhalen te schrijven over, zoals hij zelf zegt: ’Het mooiste product van Moeder Natuur op de mens na, de druif!’ Van zijn besteller Château Poeha werden 50.000 exemplaren verkocht. Sindsdien verschenen er veertien nieuwe titels van zijn hand. Hans heeft een grote liefde voor wijn en een voorliefde voor…champagne!

Rik Felderhof en Hans Melissen, foto: Hans Melissen


Jouw fascinatie voor wijn begon toen je op op je achttiende kennis maakte met de uitgebreide wijnkelder van de eerste aanstaande schoonvader: De gewelven met hun ‘vloeibare historie’ spraken je enorm aan. Wanneer is jouw voorliefde voor champagne ontstaan?

Mijn liefde voor champagne is pas laat gekomen, omdat ik er ook pas laat mee aan aanraking kwam. In mijn omgeving dronk men bier, witte en rode wijn. Maar vanaf het moment dat ik naar filmpremières ging en daar na afloop vaak champagne werd geschonken, merkte ik dat ik van die bubbeltjes op een actieve manier vrolijk werd. Het lichaam begon prettig te tintelen en nieuwsgierigheid naar leuke jongedames om mij heen werd aangewakkerd.


Je bent een reislustig mens en hebt al vele wijngebieden bezocht en beschreven. Hoe zou je de Champagnestreek omschrijven?

Ik vind het gebied zelf nogal saai. De champagneboeren zijn altijd druk in de wijngaard, het levert ze natuurlijk ook veel op. Op 2 januari duiken ze alweer de wijngaard in om te snoeien en andere werkzaamheden te verrichten. De stokken zijn kapitalen waard.

Wat mij tegenviel is de kwaliteit van de keuken, ik heb er slechte ervaringen.


Ah, tijd om weer eens naar de Champagnestreek te gaan! Er zijn de laatste jaren veel prachtige restaurants geopend, kijk maar eens naar de tips van Gert Crum en Hinke de Jong. En ook in het boek van Essi Avellan staan goede restaurants, van eenvoudig tot zeer luxe, in alle delen van de Champagnestreek. Daarover gesproken; samen met je goede jeugdvriend Rik Felderhof heb je de ‘Reisgids voor levensgenieters’ geschreven. Vanuit Limburg zijn jullie via de Ardennen, Lotharingen en de Bourgogne naar het zuiden van Frankrijk gereden. Een leuke gids vol genietmomenten…maar we missen La Champagne! Komt er nog een vervolg?

De Champagnestreek lag niet op de route, maar volgende keer pakken we de andere kant van Frankrijk.

In mijn boek dat ik samen met Thérèse Boer heb geschreven, Met Liefde Geschonken, komt champagne wel aan bod. Het boek geeft op de vraag: ‘Wat drinken we bij welke gelegenheid?’ serieuze antwoorden, verpakt in vaak vrolijke en soms hilarische verhalen.

Hans Melissen en Thérèse Boer, foto: Hans Melissen


Wat is jouw mooiste, leukste of beste champagneherinnering?

In de jaren ’80 had Taittinger besloten zijn vintage champagnes uit te brengen in een bijzondere fles. Het glas werd omhuld met een plastic kunststof, waarop het werk van een beroemde kunstenaar prijkte.

De 1978, die in 1983 werd gelanceerd, werd in Nederland feestelijk geopenbaard in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met een groots diner onder verantwoordelijkheid van Joop Braakhekke. Het kunstwerk was van de wereldberoemde kunstenaar Vasarely. Op wonderbaarlijke wijze was ik er aanwezig, net als bij de presentaties van de jaargangen 1981 (Arman), de 1982 (André Masson) en de laatste die ik nog in mijn kelder kan vinden, de 1983, waarvan de presentatie plaatsvond in het net gerestaureerde West Indisch Huis. Dat waren onvergetelijke avonden met schone diners en bijzonder publiek, voor een groot deel uitgekozen door Joop Braakhekke.

Foto: Hans Melissen


Koken is jouw passie, je bent chef-kok en champagne is een prachtige begeleider van mooie gerechten. Kan je een paar voorbeelden noemen?

Boven alles staat dat champagne bijna overal bij past. Het enige dat ik zonde vind is het lustig spuiten met champagne. Een beetje morsen, een beetje teruggeven aan de aarde, valt zelfs aan te bevelen. Wat ook niet verboden is, is om bij je geliefde een klein slokje in de navel te gieten en deze zonder slurpen weer tot je te nemen.

Maar om terug te komen op je vraag: Champagne past prachtig bij één van mijn favoriete voorgerechtjes, een Arpège ei (dus met kaviaar!). En bij mijn klassieker, tricolore ei (paté van tomaat, kaas en spinazie), oorspronkelijk een gerecht van Roger Verger/Le Moulin de Gassin, maar ondertussen aangepast aan 'la cucina di Hans'. Andere wijnen gaan maar moeilijk bij deze ingrediënten, dus een romige champagne gaat hier voortreffelijk bij.

Natuurlijk past champagne ook geweldig bij een Zeeuwse platte oester gegaard in champagne; dit is een gerechtje van Richard van Oostenbrugge (212 Amsterdam).

En als je eens het diner wilt eindigen met een champagne, dan raad ik je het gerecht champagne parfait aan van Roger van Damme, maar neem dan wel een demi-sec.


Wanneer en met wie geniet je zelf van een mooi glas champagne?

Je kan mij er altijd voor storen, van ontbijt tot middernacht! Het bijzondere is dat er in de betere hotels ’s ochtends een fles bubbels bij de dranken staat en je dus geen enkele gêne hoeft te voelen om rustig naast je eitje een flûte met vrolijke belletjes te zetten. En met wie? Ja, met wie niet? Niet met zeurpieten, alleen met levensgenieters!


Heb je een favoriete stijl champagne, of misschien zelfs een favoriet(e) champagnehuis of -producent?

Nee, ik heb geen uitgesproken favoriet. Ik vind bijvoorbeeld Gosset, Ruinart, Mercier, Veuve Clicquot, Billecart, Henriot, Diebolt-Vallois, Bruno Paillard, André Clouet, Laurent Perrier en J.M. Gobillard allemaal even lekker. Ik hou van droog, maar met een heel licht zoetje, dus niet steendroog, maar ook geen demi-sec.


Welke champagnetip zou je ons willen meegeven voor de komende feestdagen?

Dat is afhankelijk van je portemonnee en van het gezelschap. Als ik met meerdere mensen ben, waarvan ik zeker weet dat de meesten (net als ik) het verschil niet makkelijk kunnen proeven tussen een champagne en een mousserende wijn uit bijvoorbeeld de Loire of Bourgogne, dan kan ik ook daarvoor kiezen. Maar komt er een echte liefhebber, dan komt de mooiste champagne die ik kan vinden uit de klimaatkast!


62 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven