• metchampagne.nl

Een belletje met...Champagne Ambassadeur, importeur en reisspecialist Hinke de Jong

Hinke is Champagne Ambassadeur (2016), eigenaar van Brouzje (importeur van champagnes) en Champagne Travel (reizen naar de Champagnestreek). Haar liefde voor champagne, de mensen, het product en de regio is in 2007 ontstaan en in de afgelopen jaren heeft Hinke zich ontwikkeld tot een allround champagne-expert. Regelmatig organiseert ze champagneproeverijen en masterclasses en deelt ze haar kennis met wijnprofessionals, bedrijven en liefhebbers.

Foto: Hinke de Jong


Je passie voor champagne begon in 2007, tijdens een bezoek aan Champagne. Wat is je het meeste bijgebleven van dat bezoek?

Ten eerste de magie van champagne! En zeker ook het directe contact met de champagneproducenten, de gastvrijheid, de serene wijngaarden en natuurlijk de vele verleidelijke champagnes.


Met je bedrijf ‘Brouzje’ importeer je champagnes. Naast enkele champagnehuizen, vertegenwoordig je ook een aantal boutique champagneproducenten. Wat maakt deze producenten zo speciaal?

Ze maken allen kwalitatief zeer goede champagnes met een eigen karakter, daarop heb ik ze geselecteerd. Het zijn kundige wijnmakers, ze werken duurzaam en weten unieke champagnes te produceren van druiven uit het gebied waar ze gevestigd zijn. Ze stijgen er bovenuit, stuk voor stuk. Daarbij hebben ze veelal een hele goede prijs-kwaliteit verhouding.


Kan je een top 5 geven van jouw favoriete champagnes aller tijden?

Oef, dat is een extreem lastige vraag. Om een paar te noemen; Clos des Belvals van Person, Brut d’Autrefois van Corbon, Clos de Monnaies van Goutorbe-Bouillot, Vieilles Vignes van Bollinger, Clos Sainte-Sophie van Jacques Lassaigne. Dit is niet mijn top 5 aller tijden, dat is voor mij echt niet te doen! Het zijn wel champagnes die indruk hebben gemaakt, ook door het moment, de locatie en degene met wie ik de champagne dronk.


Wat is jouw allermooiste, leukste of meest bijzondere champagneherinnering?

Heel bijzonder was de Blancs de Millénaires 1995 van Charles Heidsieck in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ik was met mijn vriend op reis en we gingen uit eten bij restaurant Rust en Vrede. Daar stond deze champagne op de wijnkaart. Eén van de allerbeste cuvées, door vele wijnkenners ook zo omschreven, voor een aantrekkelijke prijs; toen was de keuze snel gemaakt. En hij was echt fan-tas-tisch! Dat maakt zo’n avond onbeschrijflijk. Elke slok, elk moment, de historie van deze cuvée, de wijnmaker destijds…Het eten was overigens ook heerlijk.


Je bent regelmatig in de Champagnestreek te vinden en organiseert met Champagne Travel ook reizen naar Champagne voor bedrijven, professionals en particulieren. Wat zijn dé nieuwste hotspots in de Champagnestreek?

Een erg leuk restaurant is Couvert des Vignes, met een hele creatieve chef. Een andere nieuwe hotspot is restaurant Averum. Een andere toplocatie, in het zuiden, is restaurant Le Garde Champêtre.


'Mijn beste champagnetips?

Zorg dat je altijd een champagne (niet té) koud hebt liggen en drink de champagne niet alleen aan het einde van het jaar. Deze wijn is echt té bijzonder, ga er vaker van genieten!

En ga eens een weekendje naar de Champagne, dan 1) ben je verzekerd van écht een leuk uitje en 2) kan je ter plekke champagne proeven én kopen!'


Wat kan je allemaal doen tijdens een bezoek aan de Champagnestreek, kan je een paar voorbeelden noemen?

Wat niet mag ontbreken is een bezoek en proeverij aan een champagnehuis en een champagneproducent. Verder is het leuk om te fietsen, te wandelen, lekker te eten, op een segway door de wijngaarden te rijden, te (leren) sabreren, een kookworkshop of een champagneworkshop te volgen, een bezoek aan de 800-jarige kathedraal (Cathédrale Notre-Dame de Reims). Tijdens de oogstperiode zou ik zeker (een paar uur) meehelpen met oogsten. Voor groepen zijn er ook leuke groepsactiviteiten, zoals wandelrally’s, puzzeltochten, of zelfs champagne blenden. Neem gewoon contact met ons op ;-).


Met wie zou je zelf graag het champagneglas willen heffen en waarom?

Met mijn vriend in een goed restaurant, die net als ik een groot wijnliefhebber en gastronoom is. Vaak volgt erna een heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn, waar hij zich met zijn bedrijf WineMatters in is gespecialiseerd.


December is traditioneel dé maand waarin er veel champagne wordt gedronken. Waar moeten we zeker op letten als we champagne gaan kopen?

Bedenk vooraf wanneer je de champagne wil drinken en of je er iets bij eet. En durf te kiezen voor een onbekende producent, dan word je vast positief verrast. Wij kunnen je ook advies geven!


68 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven