• metchampagne.nl

Le Biscuit Rose de Reims - een traditionele lekkernij voor bij (of in) de champagne!

De Biscuit Rose (letterlijk roze biscuit) is een krokant roze koekje, waar iedereen in de Champagnestreek mee is opgegroeid. De koekjes dateren al uit 1690. De bakkers kwamen op het idee om, na het bakken van de broden, de warmte uit hun oven nogmaals te gebruiken. Ze maakten een ​​speciaal deeg, dat na een eerste keer bakken in de broodoven werd gelegd; vandaar het woord BIS-CUIT, wat tweemaal gebakken betekent.

Foto: Studio Champagne


Maison Fossier

In 1756, onder het bewind van Lodewijk XV, startte in Reims een kleine ambachtelijke koekjesfabriek. De koekjes vielen erg in de smaak en in 1775 werden zij zelfs gereserveerd tijdens de kroning van Lodewijk XVI. De Biscuiterie werd hofleverancier en in ontving in 1825 een koninklijk certificaat met het zegel van Karel X, waarmee de kwaliteit van de koekjes officieel werd erkend. In 1845 nam een ​​zekere monsieur Fossier, bakker van beroep, de koekjesfabriek over; Maison Fossier was een feit!

Tijdens de Roaring Twenties groeide de populariteit van les Biscuits Roses. Al snel ontstond de gewoonte om het koekje in een glas wijn uit de Champagne te dopen; in Bouzy rouge, Mareuil rosé, Ratafia, een Marc de Champagne of...in een flûte champagne.

Foto: Studio Champagne


Oorspronkelijk was het koekje wit van kleur. De bakkers wilden het deeg op smaak brengen met vanille, maar daardoor kwamen er zwarte spikkeltjes op het witte koekje. Om dit te maskeren gebruikten zij een natuurlijke rode kleurstof, karmijn, waardoor het koekje rose werd. Door de dubbele bereiding heeft de Biscuit Rose de Reims een unieke textuur en een groot absorptievermogen. Hierdoor is het koekje ook heel geschikt om te verwerken in desserts én om te combineren met een glas champagne!

Aangezien de koekjes niet heel zoet van smaak zijn, zijn ze te combineren met diverse stijlen champagne: Een non-vintage brut champagne past er goed bij, maar ook een demi-sec champagne kan prima worden gedoopt in of worden gedronken bij de Biscuit Rose de Reims.


Op diverse website vind je recepten om zelf Biscuits Roses de Reims te maken, maar wil je liever de originele koekjes proberen, kijk dan eens op de website van Maison Fossier (Frans/Engels). Hier vind je ook allerlei recepten.

194 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven