• metchampagne.nl

Nieuw: Cristal Vinothèque 1999

Na 20 jaar doorgebracht te hebben in de kelders van Louis Roederer, zullen de langverwachte Cristal Vinothèque 1999 en de Cristal Vinothèque Rosé 1999 eindelijk het daglicht zien!

Foto: La Champagne de Sophie Claeys


Er zijn drie fases vooraf gegaan aan de lancering:

Tijdens de eerste fase, die 8-12 jaar heeft geduurd, heeft de wijn op zijn lies (bezinksel) gerijpt. Deze lange rijping zorgt voor een breed pallet aan aroma’s en smaken én voor een zeer verfijnde mousse.


De champagnes in de Vinothèque-serie brengen minimaal 20 jaar in de kelder van Louis Roederer door, voordat zij worden gelanceerd. Na 1995 en 1996 is nu 1999 op de markt gebracht.


Na de rémuage, waarbij het bezinksel naar de hals van de fles is gebracht, is de fles 'sur pointe' (ondersteboven) gezet en heeft in deze tweede fase nog 5-6 jaar doorgerijpt. Hierdoor behoudt de champagne zijn frisheid en levendigheid, maar wint hij tegelijkertijd aan rijpheid en complexiteit.

De derde en laatste fase heeft ná het dégorgement (waarbij het bezinksel uit de fles wordt verwijderd) plaatsgevonden. De champagne heeft nog enkele jaren onder perfecte omstandigheden mogen rusten in de donkere, koele kelders van Louis Roederer.


De chef de cave van Louis Roederer, Jean-Baptiste Lecaillon, zag volgens het persbericht de verschillende fasen van dit proces als een dialoog tussen materie en tijd. Hierdoor heeft Cristal Vinothèque een unieke identiteit, wat de zeldzaamheid van deze exclusieve cuvée benadrukt.

Cristal Vinothèque 1999 bestaat in wit en rosé.


De importeur van Louis Roederer in Nederland is Walraven-Sax.

6 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven