Opluchting in Champagne na Brexit-deal

Het Verenigd Koninkrijk (VK) importeerde een kleine 27 miljoen flessen in 2019 en is daarmee nog steeds de belangrijkste exportmarkt voor champagne. Het is dus niet vreemd dat de hele champagnesector een zucht van verlichting slaakte na de Brexit-deal.

Vorige week donderdag, de dag vóór kerst, sloten de Europese Unie en het VK een akkoord over de toekomstige handelsrelatie. ‘Een enorme opluchting’, bevestigt Jean-Marie Barrillère, co-voorzitter van Comité Champagne en voorzitter van de Union des Maisons de Champagne (UMC): ‘Het is een goed einde van een te lang verhaal.’


In 2019 werden er in de champagnesector in totaal een kleine 300 miljoen champagneflessen verzonden, met een waarde van meer dan 5 miljard euro, waarvan 3 miljard bestemd voor de export. Het VK is de grootste importeur van champagne, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Japan, Duitsland en België staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats. (cijfers 2019, bron: Comité Champagne)


Vanaf 1 januari 2021 treden nieuwe regels in werking omtrent de export van goederen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Comité Champagne heeft laten weten dat het de champagnesector zal ondersteunen om de zendingen naar het VK goed te laten verlopen. Elke export van champagne naar het VK moet vergezeld gaan van een certificaat van oorsprong; de wijnetikettering zal daarop moeten worden aangepast.


Om een ​​vlotte overgang te garanderen, geeft Comité Champagne champagne-exporteurs een samenvatting van alle technische en wettelijke vereisten waaraan nu moet worden voldaan om toegang te krijgen tot de Britse markt. ‘De industrie is er klaar voor’, zegt Jean-Marie Barillère. ‘We hebben geanticipeerd op alle ontwikkelingen om de soepele export van champagne naar de Britse markt te verzekeren.’


De Britten én de Fransen kunnen gerust zijn; het nieuwe jaar kan, geheel volgens traditie, worden ingeluid met champagne!


Bron: Le Figaro, La Champagne de Sophie Claeys en Comité Champagne.


21 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven