• metchampagne.nl

Persoonlijke favorieten van Lars Daniëls MV; 10 champagnes onder €50,-

Lars Daniëls MV is onder andere werkzaam als redactielid van Perswijn (het wijnmagazine voor professionals en liefhebbers) en inhoudelijk verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini (MV) aan de Wijnacademie. Champagne behoort tot zijn favorieten! Afgelopen week publiceerde Lars een lijst met 10 champagnes onder €50,-, die hij de afgelopen jaren met veel plezier heeft gedronken. Hieronder de integrale versie van zijn post.

Foto: Lars Daniëls


' Champagne is een unieke wijn, om vele redenen. Maar bovenal om het ongelooflijke drinkgenot dat goede champagne geeft, is het een wijn die altijd fascineert. Het is de waarschijnlijk bekendste wijn ter wereld. Wat champagne ongetwijfeld voor heeft, is zijn imago van feestelijke wijn. Of het nu gaat om de podiums van de Formule 1, de bars van Saint-Tropez en St. Barts of de koninklijke tafels (in heden en verleden) en ons eigen proosten op het nieuwe jaar, champagne is erbij.

Mij fascineert champagne nog meer om andere redenen: mits alles klopt van wijngaard tot en met schenken, is champagne één van de grote wijnen ter wereld, die nauwelijks concurrentie kent binnen zijn eigen categorie van mousserende wijnen volgens de klassieke methode. De eeuwenlange focus op het maken van mousserende wijn, de terroirs en de lokale kennis daarvan, de uitgekiende vinificatie en zorgvuldige opvoeding, de uitmonstering en het speciale glaswerk, het is een enorme optelsom van hoogwaardigheid die champagne zo gaaf maakt.

Wat betreft persoonlijke voorkeur: als ik zou móeten kiezen, dan ga ik voor een champagne uit de Côte des Blancs, van 'een gunstig bekendstaande producent', zoals René van Heusden dat zo mooi kon zeggen. En vaak smaakt extra brut me het beste. Er zijn niet veel champagnes zonder dosage die ik net zo goed vind als champagnes met (net) genoeg suiker. Uiteraard worden in het Montagne de Reims ook fantastische champagnes gemaakt, zelfs in buitengebieden als het Massif de Saint-Thierry. Uit de Vallée de la Marne komen steeds interessantere champagnes op basis van meunier. En ook de Côte des Bar brengt heerlijke champagnes voort, met name van pinot noir, zeker als ze perfect worden opgevoed en weinig of geen dosage krijgen. Enfin, ik hoef u dat eigenlijk niet (meer) te vertellen, ook omdat Nederland een aantal serieuze autoriteiten op het gebied van champagne rijk is.

In de maand december wordt er meer champagne gedronken in Nederland dan in welke andere maand dan ook. Zelfs, moet ik toegeven, bij ons thuis, alhoewel we er nooit vies van zijn. Het selecteren van champagnes om zelf te kopen om te drinken –geen krijgertjes dus–, vind ik ieder jaar weer leuk. En omdat ons budget enigszins gelimiteerd is, volgt hier een tiental champagnes onder €50,- (winkelprijs), die ik de afgelopen jaren met veel genoegen heb gedronken. Er is eigenlijk geen fijnere wijn –hoogwaardige Kabinett uitgezonderd soms– die zo lekker en bijzonder is om rustig ’s middags van te genieten. Goede champagnes zijn echte persoonlijkheden, die tijd en aandacht verdienen. Daarom is proosten op een nieuw jaar, na een feestelijke avond vol eten en drinken, ook niet het juiste moment om champagne te openen. Evenwel gebeurt dat ook bij ons hoor, de traditie is ook wat waard. Ik wens iedereen een leuke jaarwisseling en een gelukkig, gezond en beter 2021.


Ullens - Domaine de Marzilly, Brut Lot 3; importeur Brouzje € 47,50 André Clouet - Silver Brut Nature; importeur De Logie € 33,50 René Geoffroy - Brut Premier Cru Empreinte 2012; importeur (Mark Haasdijk) De Champagnist

€ 47,42 Palmer & Co - Blanc de Blancs Brut; importeur Résidence Wijnen/De Gouden Ton € 47,00 Agrapart - Les 7 Crus Brut; bij Wijnhuis Alexander, importeur o.a. Les Généreux € 48,70 Suenen - Blanc de Blancs Grand Cru Oiry Extra Brut; importeur Janselijn Wijnen € 46,50 Dhondt-Grellet, Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut Les Terres Fines; importeur Janselijn Wijnen, € 45,00 Pascal Doquet - Premier Cru Rosé Anthocyanes; importeur Wijnkoperij Au Paradis (€ 50,95, beetje gesteggeld) Fleury - Blanc de Noirs Brut Nature; importeur Karakter Wijnimport, ± € 45,00) Devaux - Brut Cuvée D 5 ans d’âge; importeur Wijnkoperij Okhuysen € 41,50'


Lees hier de originele Facebook post van Lars Daniëls.

58 weergaven