• metchampagne.nl

Een portret van een champagnehuis: Champagne Charles Heidsieck in Reims

Charles(-Camille) Heidsieck (1822-1893) komt uit een vooraanstaande familie met een lange wijnbouwtraditie. De naam 'Heidsieck' zorgt nog wel eens voor verwarring: Naast Charles Heidsieck bezitten namelijk ook zijn twee neven een champagnehuis, Heidsieck (het latere Piper-Heidsieck), waar Charles zijn carrière begon en Heidsieck & Co Monopole. Drie verschillende champagnehuizen, maar allemaal opgericht door neven uit één familie. Charles is slechts 29 jaar als hij een nieuwe onderneming begin: Maison Charles Heidsieck.

Het prachtige proefpaviljoen van Champagne Charles Heidsieck, recht boven de crayères.

Alle foto's: Studio Champagne


Dit keer zijn we in Reims, 'Cité des sacres et du champagne', waar vele gerenommeerde champagnehuizen zijn gevestigd. Zo ook Champagne Charles Heidsieck, waar Export Manager Europe Maxime Watelet ons meeneemt in de bruisende wereld van 'Champagne Charlie'.

Charles Heidsieck is een ondernemer in hart en nieren. Door zijn flamboyante levensstijl bouwt hij al snel een reputatie op. Charles wil de Europese markt veroveren en richt daarom eerst zijn pijlen op Engeland en België. In 1852 gaat hij voor het eerst naar de Verenigde Staten, waar hij al snel het enorme potentieel ontdekt; Charles wordt één van de eersten die er zijn eigen champagne verkoopt. Zijn succes levert hem de bijnaam 'Champagne Charlie' op.

'Een replica van de koffer van Champagne Charlie', gevuld met diverse cuvées van Charles Heidsieck.


Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wordt Charles beschuldigd van spionage en belandt hij in de gevangenis. Het wordt een diplomatieke rel, waarbij Keizer Napoléon III zich persoonlijk inzet voor de vrijlating van Charles in 1862. In 1867 koopt Charles een aantal Gallo-Romeinse krijtgrotten (crayères) in Reims voor de rijping en opslag van zijn champagnes. Sinds 2015 maken deze unieke krijtgrotten deel uit van het Unesco Werelderfgoed. Charles Heidsieck overlijdt in 1893.

Crayère no. 9. De indrukwekkende crayères maken onderdeel uit van het Unesco Werelderfgoed.


Champagne Charles Heidsieck behoort tot de grandes marques en is een geliefd champagnehuis van diverse wijnexperts. Bij het grote publiek is het lange tijd minder bekend geweest. Het huis onderscheidt zich door het gebruik van een hoog percentage oude(re) reservewijnen (tot zo'n vijftien jaar oud) in combinatie met een lange rijping van de cuvées. De champagnes zijn elegant, maar tegelijk complex, genereus en gastronomisch van stijl. De vinificatie vindt voor het grootste deel plaats in stalen tanks. Alle cuvées ondergaan een malolactische vergisting.

De Oenothèque van Charles Heidsieck


Champagnes

De Brut Réserve: Deze non-vintage cuvée is het visitekaartje van Charles Heidsieck. De champagne is een blend van 60 verschillende wijnen, op basis van pinot noir, chardonnay en meunier, met 40% reservewijnen van gem. 10 jaar oud. Vanaf de oogst van 2016 vinifieert keldermeester Cyril Brun 5% op houten vaten uit de Bourgogne. De Brut Réserve is verfijnd, maar heeft een behoorlijke diepgang en complexiteit. Het is een harmonieuze cuvée met een lange finish.

De Rosé Réserve heeft een mooie poederachtige roze kleur. De basiswijn komt uit 2012. De blend is identiek aan de Brut Réserve en bestaat voor 20% uit vins de réserve. Hier wordt 5% rode wijn uit Les Riceys (uit de Aube) aan toegevoegd. Deze rosé rijpt 6 jaar in de kelders. Een subtiele cuvée met mooi rood fruit, die prima past bij bijvoorbeeld een pasta met zalm, of een tonijn tataki.

De Blanc de Blancs NV is 4 jaar geleden gelanceerd. Een 100% chardonnay uit de Montagne de Reims, de Côte des Blancs en Montgueux. Het is een 'chardonnay qui pinote', met wat meer structuur en body dan een Blanc de Blancs die uitsluitend afkomstig is uit de Côte des Blancs. Het basisjaar is 2012, met een lange rijping van 6 jaar in de kelders en 25% reservewijnen. Van deze cuvée zijn 50.000 flessen gemaakt. Puur, precies, met de kenmerkende minerale toets en subtiliteit, maar net wat complexer en aromatischer, volgens het recept van Charles Heidsieck.

Export Manager Europe Maxime Watelet in het proefpaviljoen, met op de achtergrond het eigen park.


De Brut Millésime is een champagne uit het bewogen en uiteindelijk prachtige champagnejaar 2012; met een voor de Champagne klassiek klimaat was de uiteindelijke rijpheid en balans van de druiven optimaal. De 2012 bestaat voor 60% uit pinot noir en voor 40% uit chardonnay, afkomstig van 10 grand crus en premiers crus. Frisheid en verfijning in combinatie met romigheid en lengte. Een nobele cuvée met een 'sweet bitternes'.

De Blanc des Millénaires 2006 is de prestige cuvée van Charles Heidsieck. 'Le blanc n'est pas une couleur, il est une lumière' (wit is geen kleur, het is licht). Het is een Blanc de Blancs, dus op basis van 100% chardonnay. De druiven komen uit Oger, Le-Mesnil-sur-Oger, Avize en Vertus. De nieuwe jaargang is vorig jaar gelanceerd en het is slechts de 5de keer dat deze cuvée is geproduceerd: in 1985,1990,1995, 2004 en nu dus de 2006. Deze champagne heeft maar liefst 14 jaar in de kelders gerijpt en heeft daardoor een zeer evenwichtige complexiteit, diepgang en textuur, naast de kenmerkende elegantie en finesse van een blanc de blancs. Een uitmuntende cuvée, met grote gastronomische kwaliteiten.Met medewerking van en met dank aan Maison Charles Heidsieck en Maxime Watelet.

Charles Heidsieck wordt in Nederland geïmporteerd door Les Généreux.

81 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven