• metchampagne.nl

Risotto met bospaddenstoelen en champagne (erin én erbij) - door Anja Vondenhoff

Anja Vondenhoff is oprichter van www.wijncampus.nl, wijndocent, vinoloog van de Wijnacademie en coauteur van de in 2018 opgerichte SommelierOorkonde cursus. In 2011 werd ze uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur, eerst in Nederland en daarna in Europa. Vanaf 2017 is Anja voorzitter van de Club of Weinakademiker namens de Benelux en sinds 2018 Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers. Aan restaurants geeft ze advies op het gebied van wijninkoop, het samenstellen van de wijnkaart en de combinatie van dranken met gerechten.


Voor onze pagina Culinair geeft Anja advies en tips over het combineren van gerechten en champagne. Deze keer: Een risotto met bospaddenstoelen én champagne, zowel in het gerecht als erbij!

Risotto met bospaddenstoelen


Ingrediënten

200 gram risottorijst (bijv. arborio) 1 gesnipperde sjalot 8 eetlepels champagne

1 eetlepel cognac 3 dl. groentebouillon 2 dl. jus de cèpes/vocht van eekhoorntjesbrood (in blikjes te koop) 100 gr. cantharellen 30 gr. Mascarpone 100 gram jonge geitenkaas in zeer kleine stukjes gesneden 1 eetlepel fijngehakte bieslook 2 eetlepels olijfolie zout en peper

Bereiding Smoor in een grote pan (met dikke bodem) de sjalotjes in de olie glazig. Voeg de rijst toe en laat deze even mee smoren tot ook de rijst glazig wordt. Voeg dan de cognac toe en daarna beetje voor beetje de groentebouillon, de jus de cèpes en tenslotte de champagne. Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in stukken van maximaal 2 cm. Als de rijst bijna gaar is roer je de gesneden paddenstoelen, de Mascarpone en de helft van de geitenkaas erdoor. Breng de risotto op smaak met zout, peper en bieslook. Serveer de risotto in diepe borden en leg de resterende stukjes geitenkaas erop.

'Bij dit gerecht smaakt een zeer gerijpte, oude champagne fantastisch. Het liefst neem je een champagne met houtrijping. Denk eens aan verschillende champagnes (bijv. La Grande Année of PNVZ15) van Bollinger, cuvée Umami van Champagne De Sousa, Brut sous bois van Billecart-Salmon en Brut de fût van Champagne Aspasie. Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden.


Tip van Anja: 'Als een champagne heel krachtig is, kan je in het recept wat meer vocht van eekhoorntjesbrood verwerken (en minder groentebouillon).'

Een geweldige combinatie, geschikt als hoofdgerecht of tussengerecht.


Geniet ervan!


Met dank aan Anja Vondenhoff van wijncampus.nl

68 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven