• metchampagne.nl

Feest in Champagne van patroonheilige 'Saint-Vincent' (22 januari) dit jaar alleen online

Ieder jaar vieren de champagnehuizen en -producenten aan het begin van het nieuwe jaar Sint-Vincent (22 januari). De wijnbouwers van ieder dorp komen dan samen om hun patroonheilige Sint Vincentius, Saint-Vincent, te bedanken voor de laatste oogst en om zijn bescherming te vragen voor het komende jaar.

Dit jaar kan de viering helaas niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden, maar het SGV, de Vakbond van Champagnewijnboeren, heeft opgeroepen om social media in te zetten om daarmee toch invulling te geven aan deze jaarlijkse traditie.

Saint-Vincent 2020, Foto: Michel Jolyot


Op 22 januari van het jaar 304 stierf Vincent, de jonge diaken van Zaragoza, als martelaar in Valencia. In de middeleeuwen werd hij de patroonheilige van de wijnbouwers en nu, meer dan zeventienhonderd jaar later, wordt hij nog steeds herdacht door wijnbouwers in heel Frankrijk en vooral in de Champagne.

In de jaren '30 van de 20e eeuw werd de 'Archiconfrérie Saint-Vincent des Vignerons de la Champagne' opgericht, die broederschappen uit de hele Champagnestreek samenbracht; van Reims tot Troyes en van Châlons-en-Champagne tot Château-Thierry. Oorspronkelijk werd het grote feest in Épernay gehouden, maar nu ook regelmatig in andere historische steden van de Champagnestreek, zoals in de Kathedraal van Reims in 1998, de Basiliek van Saint-Remi in 2007 en Troyes in 2000 en 2010.

Dit jaar vraagt het SGV aan de wijnboeren om Saint-Vincent online te vieren, door foto's via social media te delen met de hashtag #SaintVincent2021. Met het online delen van hun gezamenlijke passie , hun bijzondere vak, de prachtige landschappen in de Champagnestreek en alle kennis, hopen de champagnewijnboeren dat Saint-Vincent hen ook dit jaar gunstig gezind zal zijn. Het is de hardwerkende champagnewijnboeren nu meer dan ooit van harte gegund!


Bron: Websites UMC, Comité Champagne en Facebook SGV.


54 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven