CHAMPAGNE PROEVEN
NLF - kurk van champagnefles draaien.jpg

Nicole Langen Fotografie

Zo open je een fles champagne

1. Zorg dat de champagne gekoeld is, de perfecte serveertemperatuur is 8-10 graden Celsius.

2. Verwijder het folie dat om de draadkorf (muselet) en kurk zit.

​3. Maak de draadkorf los door 6x te draaien, maar verwijder deze niet. Hou de muselet en de kurk met de duim tegen.

4. Hou de fles in een hoek van 45 graden en kies een veilige richting.

5. Draai de champagnefles (en niet de kurk!) langzaam, zodat de kurk met een zacht zuchtje van de fles komt.

Nicole Langen Fotografie

NLF - Sabreren met sabel champagne.jpg

Nicole Langen Fotografie

Sabreren

Sabreren is het openen van een champagnefles met een sabel, sabre in het Frans. Het is een enigszins ceremoniële en traditionele manier, die al in de Napoleontische tijd werd gebruikt om een overwinning te vieren.

Bij sabreren is het belangrijk dat de fles goed en helemaal gekoeld is, tot 6 graden Celsius, om een explosie of scherven te voorkomen.

 

Op de website van de Confrérie du Sabre d'Or vind je meer informatie. Hier staat ook hoe je veilig een champagnefles kan sabreren.

NLF - champagneglazen.jpg

Nicole Langen Fotografie

Champagneglazen

Champagne kan je het beste drinken uit een tulpvormig glas. De belletjes en aroma's (geuren) ontwikkelen zich dan het beste. 

Sommige vintage champagnes of prestige cuvées kunnen ook uit grotere (wijn)glazen gedronken worden. 

 

Champagne in een lage coupe staat leuk, maar is niet zo'n goed idee. Een coupe is niet alleen onpraktisch, ook de belletjes in de champagne vervliegen snel en nemen dan alle mooie aroma's mee. Zonde! 

NLF - champagne inschenken met hand.jpg

Nicole Langen Fotografie

Champagne inschenken

Pak de fles aan de onderzijde vast, niet aan de hals. Gebruik indien gewenst een doek, zodat de fles niet uit je hand glijdt.

Schenk de champagne zachtjes in, tot maximaal 2/3e van het glas, zodat je de aroma's goed kan ruiken.

De belletjes horen fijn en zacht prikkelend te zijn, ze blijven zich ontwikkelen in het glas. 

CC - aromakaart champagne.jpg

Comité Champagne

Aroma's in champagne

Net als in wijn, kan je in champagne heel veel verschillende aroma's (geuren) en smaken ontdekken. 

Welke dat zijn hangt onder andere af van de gebruikte druivenvariëteiten, de manier waarop champagne is gemaakt, of de champagne jong of (veel) ouder is en of hij afkomstig is van een specifiek terroir.

Op deze aromakaart van het Comité Champagne zie je het hele overzicht van aroma's in champagne.