WAT IS CHAMPAGNE (NIET)?
NLF - champagneboek en glazen.jpg

Nicole Langen Fotografie

Een bubbel?

Vaak wordt champagne alleen maar gezien als een 'bubbel'. Maar ook een Spaanse cava, een Franse crémant, een Zuid-Afrikaanse vonkelwyn, een Duitse sekt en een Italiaanse prosecco spumante hebben bubbels.

Toch zijn het allemaal verschillende mousserende wijnen, met een geheel eigen karakter, gemaakt van verschillende 

druivenrassen. Ook de wijze waarop de wijnen geproduceerd worden, kan verschillen.

Champagne of champagne?

Champagne is een unieke, elegante, 

mousserende wijn met specifieke kenmerken, die uitsluitend mag 

worden geproduceerd 

in één bepaalde streek in Frankrijk; de Champagnestreek!

Om verwarring te voorkomen noemen we de streek 'Champagne', dus met een hoofdletter en de wijn 'champagne', met een kleine letter.

Goed beschermd!

Wist je dat champagne een beschermde naam is? Het heeft een beschermde oorsprongsbenaming, in het Frans een Appellation d’Origine Protégée (AOP).

Alleen mousserende wijnen uit deze streek mogen de naam ‘champagne’ dragen. Er bestaan dus géén Italiaanse, Spaanse of Duitse champagnes of andere producten met de naam 'champagne'!

Volgens de
regels

Er gelden zeer strenge voorschriften, wetten en regels bij de productie van champagne, zoals herkomst, toegestane druivenrassen en de manier waarop champagne wordt gemaakt en bewaard.

Van de hoogte van de wijnranken tot en met de maximale opbrengst per hectare, alles is vastgelegd.

Het doel is dat de kwaliteit van champagne zoveel mogelijk gewaarborgd wordt en de goede reputatie niet in het geding komt.

Strijden tegen misbruik

 

Champagne staat synoniem voor luxe en kwaliteit. De naam 'champagne' heeft zo'n goede reputatie opgebouwd, dat er vaak misbruik van werd (en nog steeds wordt) gemaakt. Veel producten waarop de naam 'champagne' stond, hadden in werkelijkheid niets te maken met champagne, zoals sigaretten, parfum en shampoo. Vanaf 1990 is dit wettelijk verboden, maar het Comité Champagne strijdt nog dagelijks tegen misbruik van de naam 'champagne'. 

Voorbeelden van onrechtmatig gebruik van het woord 'champagne'

Parfum Yes Saint Laurent misbruik champa
SC - oneigenlijk gebruik van naam champa